Itt születnek a jövő épületei

Vízálló hullámkartonból készült házak és 3D-nyomtatással készült fémszerkezetek – íme két ötlet abból az ötvenből, amelyet az amszterdami FabCity mutat be a szakmának és a nagyközönségnek.

A fenntartható és zöldebb városokat népszerűsítő technológiai világprojekt két éve indult Barcelonában. Az installációkat, prototípusokat egyetemi hallgatók, építészek és művészek tervezték. A holland Woonpioners képző- és iparművészeti kollektíva 18 négyzetméteres, kerekeken guruló háza környezetbarát anyagokból épült. A faszerkezetes, acéllemezzel borított Porta Palace mindent kényelmet megad: van benne nappali, konyha, WC, zuhanyzó, és még egy kényelmes franciaágy is befért.

Jelte Glas két fiatal építésszel hozta tető alá ötletét alig egy év alatt. A mobil ház ára 35 ezer euró.

– Mindenkit meglep, milyen tágas ez a házikó. És mivel rengeteg üveget használtunk, nyitott és szoros összeköttetésben áll a környezettel – magyarázza Jelte Glas, a Woonpioners projektmenedzsere.

A modulkoncepción alapuló Wikkelhouse alapvetően hullámkartonból készül. A modulokat a megrendelő igényei szerint gyártják le.

Huszonnégy réteget ragasztanak egymásra, természetesen környezetbarát anyaggal. Az elemek százhúsz centi szélesek és négy méter hosszúak.

A kartonpaneleket fával borítják be, hogy megvédjék az időjárás viszontagságaitól és az UV-sugaraktól.

– Ebben a kis házban már eléldegélnék, de mondjuk szeretnék egy konyhát meg egy WC-t, ezért beleteszek egy olyan elemet, amelyben mindez már eleve benne van. Tehát kiveszek egyet, és a helyére beállítom a konyhát, mögé pedig egy másikat, ez pedig itt már a hálószoba. Egy hét alatt kész a ház – mondja Oep Schilling, a Fiction Factory alapítója.

Egy modul mindössze 3500 euró. Igaz ugyan, hogy ha mindent beleszámítunk, a betonalapozást, a kiegészítő szerkezeti elemeket, az előregyártott konyhát, a WC-t és a fürdőszobát, a teljes kivitelezés költsége elérheti a 70 ezer eurót is.

Egy igazi fenntartható otthonhoz természetesen környezetbarát módon, 3D-nyomtatással előállítható elemek illenek.

Az MX3D nevű holland szoftvercég forrasztó programjával ez a hattengelyes ipari robotkar masszív szerkezeteket, kerékpárvázakat, kisebb acéltárgyakat, különféle pilléreket is képes nyomtatni.

A vállalat még ebben az évben szeretne egy gyaloghidat építeni Amszterdam belvárosában ugyanezzel a technológiával.

– A normál 3D-printerek kis méretben tudnak csak nyomtatni, mi viszont több méteres tárgyakat is. A jelenlegi technológiával akár hidat is nyomtathatunk. Igazi innovációról van szó – állítja Gijs van der Velden, az MX3D alapítója.

A FabCity campus június 26-ig várja az érdeklődőket Amszterdamban.

forrás: euronews.com

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.