Ötszáz kilowatt teljesítményű naperőmű épül Jászdózsán

Ötszáz kilowatt teljesítményű naperőmű épül a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászdózsán, a beruházó a Gyenes Kft., a 194 millió forintos, európai uniós támogatás nélküli projekt kivitelezője a Newergies Kft. – tájékoztatta a kivitelező cég ügyvezetője pénteken az MTI-t.

Babó Gábor elmondta: a beruházó a költséget hitelből és önerőből biztosítja, az építkezés október 1-jén elkezdődött.
Az 1,09 hektáros területen épülő naperőmű 1980 darab polikristályos napelem modulból áll majd, amelynek teljes termelését az áramszolgáltatói hálózatba értékesítik. A megtermelt egyenáramot 25 darab inverter alakítja majd át váltakozó árammá, ez megközelítőleg 550-580 ezer kilowattóra villamosenergia mennyiséget jelent évente, amely több mint 200 családi ház éves fogyasztását fedezné – fejtette ki az ügyvezető. Az MTI-hez eljuttatott sajtóközlemény idézi Gyenes Lászlót, a Gyenes Kft. ügyvezetőjét, aki szerint a naperőmű működésének köszönhetően az üvegházhatású gázok kibocsátása évente közel 550 tonnával csökkenthető, hozzájárulva ezzel a fenntartható környezethez és klímavédelemhez.

A jászdózsai beruházás megközelítőleg 10 éven belül térül meg, köszönhetően az inflációkövető átvételi árnak – olvasható a tájékoztatóban. Az erőmű tervezett élettartama 30-40 év, de a lassú avulási idő miatt 25 év múlva a naperőmű még a teljesítménye 80 százalékát képes garantáltan produkálni. A tervek szerint néhány hónap múlva, 2017 januárjában elindulhat a termelés.

A Newergies Kft. Jász-Nagykun-Szolnok megyében csaknem 70 millió forintból 50 százalékos Leader pályázati támogatással épített 2013-ban egy mára már 110 kilowatt beépített teljesítményű bemutató telepet Jászágón, amely két napkövető és egy fix beépítésű napelemes rendszerből áll. Ezt követően kettő, 500 kilowatt teljesítményű rendszert is létesítettek a településen. Babó Gábor elmondta: a tervek között szerepel egy másik, 300-500 kilowatt teljesítményű naperőmű építése Jászdózsán. Emellett tervezik egy 5 megawattos erőmű létrehozását is, ennek helyszíne még nem publikus. Sajóbábonyban a Newergies Kft. kivitelezésében, a Solarpark-Bábony Kft. 200 millió forintos beruházásában 500 kilowatt teljesítményű naperőmű épült idén.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.