Összefogással szereznek napenergiát a tető nélküli lakók

A napenergiát nemcsak azok szerezhetik be egy háztartásra elegendő, kis mennyiségben, akik önálló ház tulajdonosai, vagyis tetővel rendelkeznek. Amerikában országszerte a szomszédság fog össze, hogy szolárkerteket létesítsenek lakásaik energiaellátására.

Nem szükséges irdatlan méretű szolárfarm, vagyis energiaipari vállalat által üzemeltetett naperőmű ahhoz, hogy napenergia-fogyasztóvá válhasson az ember. Legalábbis az USA-ban nem. Eredetileg Colorado államból indult a gondolat, hogy “közösségi szolárkertet” létesítsenek a lakók, ahol elhelyezik a napkollektorokat, és most már a Massachusetts-beli Newtonban, Boston egyik elővárosában is -szó szerint- talajra lelt az ötlet. Kalifornia, Minnesota és Washington D.C. már életbe léptetett olyan jogszabályokat, melyek engedélyezik az ilyen megoldásokat. New York államban éppen most dolgoznak egy hasonló törvényjavaslaton, írta a New York Times.

A washingtoni Energiaügyi Minisztériumban azon tanakodnak az illetékesek, hogy állami fordítsanak-e állami támogatást ezekre a projektekre. Szó van róla, hogy 515 millió dollárnyi pénzt osztanának szét e célra.

Az amerikai lakóépületek és lakások 85%-a nem rendelkezik hozzáféréssel a megújuló energiákhoz, sem saját tulajdonú eszköz, sem lízingelt infrastruktúra formájában.Több oka lehet annak, hogy egy lakó nem tehet szolárcellákat a tetőre: vagy mert bérház albérlőjeként nem az ő tulajdonába tartozik és nem kap rá engedélyt, vagy mert a tető technikailag nincs megfelelő állapotban.

Ez nagy potenciális piac nemcsak a napenergiás eszközöket készítő gyáraknak, de a felszerelést végző alvállalkozóknak is. A Clean Energy Collective nevű cég a növekvő új piaci rést meglovagolva sorra létesít ilyen szolárkerteket, a bostoni Next Step Living pedig a fogyasztóknak értékesíti az új megoldást az egész államban. Ma már 17 tagállamban működik 52 szolárkert-projekt. További 10 létesítése van folyamatban, derült ki a Solar Energy Industries Association adataiból.

Egy-egy szolárpanel 500-1400 dollárjába kerül a megrendelőnek. Ha cégről van szó, 10 évig birtokolja az eszközöket, a magánszemély 5 évig. Az egyik denveri fogyasztó, aki 10 000 dollárt költött 11 panel felszerelésére, azt mondta az amerikai napilapnak, sok fogyasztótársánál látott 0 dolláros villanyszámlákat. Vagyis gyakran vannak olyan hónapjaik, amikor egyáltalán nem szorulnak a hagyományos, erőműből jövő villamos energia fogyasztására.

forrás: piacesprofit.hu

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.