Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Osama bin Laden környezetvédő?

Osama bin Laden környezetvédő?

A hétvégén előkerült egy kazetta, amelyen a hírhedt al-Kaida vezetője, Osama bin Laden az Egyesült Államokra és más iparosodott országokra mutogatva hibáztatja azokat a globális felmelegedésért.

Felhívja a világ figyelmét az amerikai termékek bojkottjára, mondván, hogy az éghajlatváltozásnak akkor lesz vége, ha az „amerikai gazdaság kerekei” leállnak. Nem ez az első alkalom, hogy bin Laden a környezetet említi üzenetében, és miközben a negatív összefüggés igencsak felfedezhető legutóbbi szónoklatában, így az nem olyasvalami, melyhez szorosan kapcsolódna egy környezetvédelmi mozgalom. Ez a megjegyzés még egy olyan valaki szájából is aggodalommal telinek hangzik, aki annyi pusztításért felelős, mint ő.

„Ez egy üzenet az egész világ számára, felelősségről, az éghajlatváltozásról és annak következményeiről, szándékosan vagy akaratlanul, és arról a cselekvésről, melyet meg kell lépnünk.” – mondja a szalagon bin Laden, aki látszólag a környezetvédelemmel kapcsolatos aggodalmaival akarja manipulálni a nyilvánosságot. A terrorista szervezet vezetője azt is elmondja, hogy a nyugati iparosodott nemzetek felelősek az éhínségért, az elsivatagosodásért és az árvizekért szerte a világon, továbbá hozzátette, hogy „drasztikus megoldásokra” van szükség, „nem pedig olyan megoldásokra, melyek csak részben csökkenthetik a felmelegedés mértékét.”

„Az éghajlatváltozásról beszélni nem intellektuális luxust jelent, a jelenléte valóságos tény.” – mondta bin Laden.

Ajánlott tartalom

A koronavírus, amely a klímaváltozás elleni harcot is a partvonalra szorítja

A COVID-19 kórokozó, vagy ahogy mindenki emlegeti, a koronavírus, mindössze pár hónap leforgása alatt az egész világ életét felbolygatta: a kínai Vuhan városából indult betegség villámgyorsan eljutott a pandémia, azaz a világjárvány státuszig.