Országszerte kritikus a levegő szennyezettsége

Az elmúlt napokban országszerte kritikussá vált a levegő szennyezettsége. A 10 mikrométer alatti légköri aeroszolok vagy közkeletű nevén a szálló por koncentrációja több városban nem csak az egészségügyi, de a tájékoztatási, sőt a riasztási határértéket is meghaladja. Az adatok folyamatosan követhetőek a legszennyezes.hu oldalon. A szálló por rövidtávon, nehézlégzést, köhögést okozhat, izgatja a nyálkahártyát, és növelheti az asztmatikus, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések számát.

Az országban a legkritikusabb a helyzet a Sajó-völgyében, ahol már több napja a határérték felett alakul a légköri aeroszolok koncentrációja. Miskolc belvárosában három napja a riasztási határérték felett van a levegő szennyezettsége. A mérőműszerek az egészségügyi határérték több mint 200%-át regisztrálták.
Budapesten szintén több napja az egészségügyi határérték felett alakul a szállópor koncentrációja, mind a belvárosban, mint a külső kerületekben.
Hasonlóan rossz a helyzet Debrecenben, ahol a tájékoztatási szint feletti, valamint Nyíregyházán, ahol az egészségügyi határérték felett alakul a szálló por koncentrációja.
Az ország több városában hasonló a helyzet, így Pécsett, Székesfehérváron, Veszprémben és több más városban. A legkedvezőbb helyzetben az ország észak-nyugati városai vannak. A friss adatok az ország több pontjáról a legszennyezes.hu oldalon követhetőek.

A szálló por káros rövidtávú hatása mellett fontos megemlíteni, hogy nincs olyan alacsony érték, ami alatt ne kellene káros hatással számolni. Hosszú távon növeli a szív- és keringési, valamint a légzőszervi halálozások arányát is. Egy friss tudományos publikáció szerint a Sajó-völgyben évente mintegy 250 ember idő előtti halálát okozza ez a szennyezőanyag.
A szennyezőanyag magas koncentrációja több tényezőre vezethető vissza. Egyrészt az elmúlt napok csapadékmentes, száraz időjárása hátráltatta a szennyezőanyagok hígulását. Másrészt a hideg éjszakák miatt a levegő talajközelben erős lehűl, míg a magasabb légrétegekben melegebb marad a levegő, így nem tudnak felfelé hígulni a szennyezőanyagok. Végül az órás adatokban nagyon jól látszik, hogy az esti órákban ugrik meg a szennyezőanyag mennyisége, ami a háztartási tüzelés hatására utal.

Az elkövetkező napok időjárása sajnos továbbra sem kedvező, így lényeges javulásra nem lehet számítani.
Javasoljuk, hogy a légszennyezettségre érzékenyebb csoportok, így az idősek, a gyermeke, a várandós anyukák, a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, valamint a légzőszervi problémákkal küszködők, lehetőleg kerüljék a forgalmasabb csomópontokat, és rövidítsék meg a kint tartózkodást különösen a késő délután-esti órákban.
A hazai jogi szabályozás többféle küszöbértéket különböztet meg. A legalacsonyabb az egészségügyi határérték, amelynek rövid idejű kismértékű átlépése általában tartós egészségkárosodást nem okoz. A következő szint a tájékoztatási küszöbérték, amely az érzékenyebb lakossági csoportokra (betegek, gyermeke, idősek) nézve jelent problémát. Erről, amennyiben két napon át fennáll az állapot a lakosságot tájékoztatni kell. A harmadik szint a riasztási küszöbérték, amelynek rövid idejű átlépése is veszélyezteti az emberi egészséget, és azonnali beavatkozást igényel.
Az Európai Bizottság éppen csütörtökön szólította fel Magyarországot és Franciaországot a  levegőminőséggel kapcsolatos uniós jogszabályok betartására a légköri aeroszolok vonatkozásában.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.