Az orosz külügyminisztérium szóvivője tartja magát az előzetes ígéretekhez: Lukasevics kijelentette, hogy ők sem támogatják a kiotói egyezmény meghosszabbítását. Kanada már hétfőn visszakozott.

Oroszország is kilépett

Az orosz külügyminisztérium szóvivője tartja magát az előzetes ígéretekhez: Lukasevics kijelentette, hogy ők sem támogatják a kiotói egyezmény meghosszabbítását. Kanada már hétfőn visszakozott.

Alexander Lukasevics, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt nyilatkozta, hogy amíg a globális felmelegedés megváltoztatására irányuló új megállapodás nem vonatkozik az összes nagy kibocsátóra, addig ők sem fogják elfogadni az új egyezményt, írja az index.hu. Kanada hétfőn jelentette be, hogy a jövőben nem tartják magukat a kiotói egyezményben lefektetett vállalásokhoz. A döntés Kanada részéről érthetőnek mondható. Az országnak komoly bírságot kellene fizetnie, amiért nem csökkentette, hanem növelte a károsanyag-kibocsátást az egyezményben foglaltakhoz képest, a kilépéssel azonban a szankció érvénytelenné válik. Lukasevics szerint ez az eset is csak azt bizonyítja, hogy a kiotói egyezmény mára társadalmi és gazdasági hatékonyságát tekintve is túlhaladottá vált, az abban foglaltak a XXI. században nem alkalmazhatók. A kiotói egyezmény jelenleg nem szankcionálja Kínát és az Egyesült Államokat, a legnagyobb kibocsátókat, mivel az említett országok már az eredeti protokollt sem írták alá. Az orosz döntés nem mondható meglepőnek. Az illetékesek már korábban is kijelentették, hogy amennyiben Kína és az USA nem írja alá az új egyezményt, erre ők sem lesznek hajlandók – ebben a kezdeményezésben pedig Japán és Kanada is támogatta őket.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.