A 18 méteres közönséges barázdásbálnára az amerikai nagyváros Queens negyedében bukkantak rá. Szakemberek szerint igen halványak az állat túlélési esélyei.

Óriásbálna vetődött partra New Yorkban

A 18 méteres közönséges barázdásbálnára az amerikai nagyváros Queens negyedében bukkantak rá. Szakemberek szerint igen halványak az állat túlélési esélyei.

A tengeri emlőst helyi idő szerint szerda délután fedezék fel Breezy Pointnál. Állatvédők azonnal a helyszínre siettek, hogy segítsenek a ceten. A Riverhead Alapítvány specialistái szerint a bálna igen gyenge, rossz egészségi állapotban van, alig bír mozogni. Életben maradási esélyei csekélyek, hiába próbáltak segíteni rajta, hogy ne pusztuljon el, és vissza tudjon jutni a nyílt tengerre. A mentést hátráltatja, hogy később befagyott a bálnát ölelő sekély víz, így már nem tudnak hozzáférni. Csütörtökön újra megkísérlik. Szakemberek szerint New Yorkban évente átlagosan két – néhány esetben még élő – bálna vetődik partra. A közönséges barázdásbálna a bolygón élő második legnagyobb állat, hossza akár a 27 métert, súlya a 70 tonnát is elérheti. A világ összes tengerében, óceánjában megtalálható és akár száz évig is élhet. New York környékén mintegy 25 példányt láttak belőle.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.