Óriás biokupolák az Amazon új seattle-i székházához

Az Amazon sem akar kimaradni a modern technológia óriásinak vetélkedéséből: a Google és az Apple után az Amazon is előrukkolt egy nagyszabású tervvel, amelynek értelmében az e-kereskedelem királyának tartott cég új seattle-i székházához három hatalmas kupolát építenek, amelyek valóságos bioszférának adnának otthont.

Az NBBJ stúdió tervét, amelyet az elmúlt napokban mutattak be, nem kevés kritika érte a seattle-i városi tanács részéről. A városatyák és a szakértők egyelőre a tervben előirányzottak ellenére attól tartanak, hogy túlságosan költséges lesz e „bioszférák” energetikai ellátása. Nem szokatlan parkként használt óriási geodetikus kupolák létrehozásának ötlete egy nagyváros kellős közepén, és van is rá példa, hogy megvalósítható energetikai szempontból fenntartható minőségben. Az egyik legjobb példa erre a szingapúri Gardens by th eBay, amely az 5 és fél milliós város egyik tengerparti szakaszát botanikus kertté alakította át és ott találhatók a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátásmentes (carbon neutral) bioklimatikus üvegházai. Az Amazon kupolái, amelyeknek költsége eléri a 1,16 milliárd dollárt, várhatóan 2016-ra készülnek el, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.