Ónos esővel érkezik a meleg

Előbb a Dunántúlon kezd hullni a hó, majd esőbe vált át a csapadék. Viharos szélre kell számítani. Ónos eső ott esik, ahol éppen változik a csapadék halmazállapota.

Hétfőn általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak helyenként lehet kevés napsütés. Délelőtt még inkább csak a Dunántúlon, majd másutt is egyre többfelé lesz csapadék. Kezdetben majdnem majdnem mindenütt havazni fog, majd fokozatosan átmegy havas esőbe, esőbe délnyugat felől a csapadék. Ahol éppen változik a csapadék halmazállapota, ott átmenetileg gyenge ónos eső esik. Emiatt első szintű (sárga) riasztást adott ki 37 kistérségre az Országos Meteorológiai Szolgálat. A riasztás a Győr, Esztergom, Veszprém, Kunszentmiklós, Sásd és Mohács határolta térségre érvényes (az OMSZ térképét itt nézheti meg).

Erős, olykor viharos lökések kísérik a déli, délkeleti szelet a Kisalföldön és a Dél-Alföldön, de másutt is élénk lesz a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet az északi területeken csupán kevéssel alakul 0 Celsius-fok felett, másutt 5 és 10 fok között várható. Délkeleten lesz a legmelegebb. Késő este 1, 6 fokig hűl a levegő; hőmérsékleti térképünket itt találja.
A magasban határozott melegedés kezdődik. Emiatt hétfőn napközben egyre inkább a melegfrontokkal járó tünetek megjelenésére kell számítani. A fejfájásnak, migrénnek, levertségnek, szédülésnek légköri okai is lehetnek. Alvási zavarok is előfordulhatnak. A reakcióidő hosszabb lesz a megszokottnál.

Kedden napközben gyakran lesz erősen felhős az ég, majd estére csökken a felhőzet. Kora délutánig több alkalommal, több helyen várható eső, zápor, majd megszűnik a csapadék. A nyugatira forduló szél időnként megerősödik, néhol viharos széllökés is lehet. A hajnali 0, +6 fok után a legmagasabb nappali hőmérséklet már 7, 12 fok között alakul. Szerdán 10-15 fokig melegszik már a levegő kora délután.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.