Önjáró biomasszagyűjtő gépet fejlesztenek

Új, önjáró erdészeti biomasszagyűjtő gépet fejleszt a Smartsol Engineering Kft. A székesfehérvári vállalkozás a kutatás-fejlesztési munkához több mint 77 millió forint uniós támogatást nyert el, a projekt teljes költségvetése 129 millió forint.

Az egyedülálló fejlesztés révén hasznosítható lesz az erdészetben keletkező biomassza jelenleg elvesztegetett 20 százaléka, így az eszköz elterjedése jelentős zöldenergia többletet eredményezhet a gazdaság számára. Új, önjáró biomasszagyűjtő gépet fejleszt a Smartsol Engineering Kft. A székesfehérvári vállalkozás a kutatás-fejlesztési munkához a Gazdaságfejlesztési Operatív Program GOP-1.3.1-10/B-2010-0027 kódszámú pályázatán 77.581.680 forintot nyert, amely a projekt teljes, 129.302.800 forintos költségének 60 százaléka. A projekt célja, hogy az erdészeti gazdálkodás során keletkező biomassza- elsősorban lomb, bozót, gally, fás szárak és ágak – jelenleg veszteségnek számító 20 százaléka is hasznosítható legyen az energia- vagy hőtermelés számára.

biomasszagyűjtő

A tervekben szereplő betakarító gép lánctalpai segítségével bármilyen terepen elboldogul majd. A begyűjtött növényi részeket feldarabolja, és – a gabona kombájnokhoz hasonlóan – egy menetben bálákba tömöríti. A biomassza tömböket a gép a későbbi begyűjtéshez maga mögött hagyja, ahol természetes úton kiszárad, vagy egyből felrakja egy másodlagos szállítójárműre. A gép speciális lánctalpai nemcsak kivételes manőverező képességet jelentenek, de a kisebb talajnyomás miatt az erdőt is kímélik majd. Jelenleg erre a feladatra alkalmas más gép nincs a piacon – ismertette az újdonságot a fejlesztést végző Smartsol Engineering Kft. ügyvezetője. Makai Miklós hozzátette, a fejlesztéstől a cég közép- és hosszú távon jelentős üzleti hasznot remél, az elképzelés azonban elsősorban „zöld” gondolatként jött létre. A biomassza ugyanis korunk egyik legkönnyebben hozzáférhető, hatékony, ám korlátozott mennyiségű megújuló energiaforrása, amelynek energiasűrűsége – megfelelő kezeléssel, leginkább pelletként – egyes szénfajtákéval vetekszik, használata pedig a fosszilis energiahordozókat váltja ki. Egy ilyen energiaforrás 20 százalékát elvesztegetni pazarlás, melyet különösen az energiahordozókban szegény országok, mint Magyarország is, nem engedhetnek meg maguknak. Mivel Európában sok ország faunája és energetikai helyzete hasonló a miénkhez, ezért bízunk benne, hogy a fejlesztés során létrejövő erdészeti gépre lesz megfelelő kereslet.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.