Önerő nélküli épületenergetikai felújítást javasolnak az építőanyag-gyártók

Vissza nem térítendő uniós támogatás és önerő nélküli banki hitel adná a forrását annak az 1260 milliárd forintos épületenergetikai felújítási programnak, amelyre az építőanyag-gyártásban érintett öt szervezet tett javaslatot közös sajtótájékoztatóján, hétfőn Budapesten.

Bart István, a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) igazgatója kifejtette, a következő EU-költségvetési ciklusban 420 milliárd forintnyi uniós támogatás és 840 milliárd forint hitel bevonásával – a középületek és a kkv-k épületeinek felújítása mellett – 280 ezer lakást lehetne energetikailag felújítani. Az így keletkező energiamegtakarítás ellenértéke fedezné a bankhitel törlesztőrészletét.

A programot kidolgozó szervezetek a MEHI mellett a Magyar Építőanyagipari Szövetség, a Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség, a Magyar EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete, valamint a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete.

A javaslat készítői abból a feltételezésből indultak ki, hogy a magyar családok 90 százalékának nincs megtakarítása, illetve a lakások kétharmada – közel 3 millió lakás – energetikailag elavult.

Az első problémára véleményük szerint megoldás lehet az önerő nélküli hitel. A korszerűsítés után pedig a lakások energia felhasználása akár a felére is csökkenhet. Azzal is érveltek, hogy a hétéves időszak alatt a program 40 ezer munkahelyet hozhat létre, valamint a megvalósuló energiamegtakarítás csökkentené az ország gáz-függőségét.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.