Ön szívesen látna hajlított napelemeket a kertjében?

A termékfejlesztés területén működő Cambridge Design Partnership hazája másik vállalatával, a napelem ágazatban működő Solivussal együttműködve fejlesztette ki a szerves vékonyfilmet magában foglaló íves napelem modult.

A tervezés a Solivus azon kívánságán alapult, hogy „olyan vonzó terméket hozzanak létre, amelyet az emberek szívesen látnak a kertjükben“, írta az mnnsz.hu. Mivel a napelemek egyre nagyobb mértékben mozdulnak el az épített környezet irányába, hogy eleget tegyenek a helyszíni áramtermelést megkövetelő törvényi előírásoknak, fontos kihívássá vált az építészek és az ingatlantulajdonosok esztétikai aggályaival foglalkozni. Az Egyesült Királyságban fejlesztés alatt álló egyik termék újszerű megközelítést alkalmaz, mivel a szabadon álló napelem installációt kertekhez és kocsifelhajtókhoz tervezték. Jelenleg a prototípus szakaszban járó modult a Cambridge Design Partnership az egyesült királyságbeli napelemes céggel, a Solivussal közösen fejlesztett ki, és a német gyártó, a Heliatek szerves napelem technológiájára épül. „A Solivusnál merült fel az építészeti értékeket hordozó, szabadon álló napelem panel ötlete“ – mondta James Baker, a Cambridge Design egyik partnere. „Vezérigazgatójuk, Jo Parker-Swift olyan terméket akart, amely annyira vonzó, hogy az emberek szívesen lássák a kertjükben.“

„Végső soron az új kialakítás hozzájárul majd az otthonok és elektromos gépkocsik elektromos árammal történő ellátásához, és a cél ennek piacra vitele“ – ismertette Ben Crundwell, a Cambridge Design vezető elektronikai szakembere. „A következő lépés a költséghatékony tömeggyártásra történő igazítás lesz. Ebben a folyamatban jelentős tapasztalatokat szereztünk, és rendelkezünk mindazokkal a fejlesztéshez szükséges kompetenciákkal, amelyek a gyártás zökkenőmentes elindításához szükségesek.” A termék várható költségéről illetve kimenő teljesítményéről nem közöltek adatokat. Az épületekbe integrált, innovatív napelemes megoldások rendszerint a homlokzatokra és az üveggel kombinált napelemekre összpontosítottak, valamint a modulok színváltozataira, hogy az építészek kezébe szélesebb eszköztárat helyezzenek.

Az osztrák Energetica cég a Solivuséhoz hasonló megközelítést alkalmazott szabadon álló Smartflower megoldásával, és sikeresnek volt mondható. A Heliatek  Németorazágban és Franciaországban már bedolgozta a vékonyfilmjét bemutatás céljából készült fotovoltaikus megoldásokba, és azt jelezte, hogy májusban optimalizálta saját szerves napelem filmjét, mielőtt áttérne a tömeggyártásra.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.