Olcsóbbak lesznek 2025-re az elektromos járművek, mint a hagyományosak?

Az akkumulátorok zuhanó ára lesz az oka annak, hogy az elektromos járművek olcsóbbak lesznek belsőégésű motoros társaiknál, akár már egy évtizeden belül.

Az árcsökkenés legnagyobb oka az lehet, hogy egyre nagyobb részt hasítanak ki az akkumulátorok a gazdaságból, ráadásul ott vannak még a belsőégésű motorokra kivetett adók, amelyek szintén nem segítik a hagyomás hajtás hosszú távú pozícióit. Ahogy egyre jobban beindul az elektromos autók tömeggyártása, az akkumulátoroknál, amelyek jelenleg az elektromos járművek költségeinek felét teszik ki, 77%-os árcsökkenés várható 2030-ig. Ha ezt a tendenciát nézzük, látható, hogy az Egyesült Államokban és Európában akár már 2025-re is olcsóbbak lehetnek az elektromos járművek a hagyományosoknál. Colin McKerracher, a Bloomberg elemzője szerint, ahogy olcsóbbá válik az elektromos meghajtás, úgy válik majd egyre elterjedtebbé az emberek körében is. Az elektromos meghajtás piacvezetője, a Renault szerint két dolog történik: az első, hogy az elektromos technológia költségei azért csökkennek, mert több áttörés van a technológiában, így csökken az áruk. A másik pedig, hogy a belső égésű motorok még szigorúbb szabályozás alá fognak esni – mondta el az Automotive News-nek Gilles Normand, a Renault elektromos járműveiért felelős alelnöke, autopro.hu.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.