Olajkatasztrófa – Az olajfolt a héten eléri Mississippit és Alabamát

Miközben a BP annak előkészítésén fáradozik, hogy újabb eljárással igyekezzen elfojtani a szivárgást a Mexikói-öbölben, a sűrű mérgező szennyeződés Louisiana után a héten valószínűleg eléri Mississippi és Alabama partjait is – hangzott el a CBS keddi beszámolójában.

A brit olajcég által végrehajtandó újabb próbálkozás a mélytengeri kútból feltörő olaj elvezetésére a korábbi, kudarcot vallott eljárásokhoz hasonlóan nem ígér biztos sikert. Elképzelhető, hogy az olaj ömlését augusztusig nem lehet elállítani. A BP a tervek szerint akkor fogja elérni a tengerfenék alatt 4 ezer méterrel a kút felszálló csövét.

Barack Obama elnök kedden találkozik az amerikai történelem legsúlyosabb olajkatasztrófája ügyben vizsgálódó bizottsággal, és aznap leutazik a térségbe Eric Holder igazságügyi miniszter, hogy tájékozódjon a károkról. Korábban olyan hír röppent fel, hogy szövetségi bűnvádi eljárás indulhat a BP ellen. A The Washington Post szerint Holder utazása annak a jele, hogy az Obama-kormány – amelynek népszerűségére és tekintélyére súlyos csapást mérhet az elhúzódó katasztrófa – egyre inkább elhatárolódik a BP-től.

Az olajkatasztrófa kedden 42 napja tartott; Amerika-szerte erősödött az elégedetlenség a hatóságok és a BP látszólagos tehetetlensége miatt. A Seize BP (Kapjátok el a BP-t) nevű csoport a héten mind az 50 szövetségi államban tiltakozásokat szervez csütörtöktől szombatig a szennyeződés miatt. A csoport egyebek mellett azt követeli, hogy a kormány azonnal foglalja le az olajcég vagyonát a jövőbeni kártérítések érdekében.

Obama – aki pénteken másodszor járt Louisianában az április 20-i platformrobbanás óta – ugyan kijelentette, hogy Washington irányítja a katasztrófa-elhárítást, ám kénytelen volt elismerni: a kormány nem rendelkezik a kút elzárásához szükséges technikával. Mike Mullen tábornok, a vezérkari főnökök vezetője a VOA rádióban kijelentette: bár sokan sürgetik, de a hadsereg sem lenne képes átvenni még a tisztítási feladatokat sem a BP-től, mivel az olajcég jobban felszerelt.

Keddi jelentések szerint amerikai tudósok ismét arra figyelmeztettek: a tenger felszíne alatt, több száz méteres mélységben hatalmas olajtömegek lebegnek, amelyek tönkretehetik a tenger élővilágát. A szennyeződés a táplálékláncon áthaladva beláthatatlan károkat okozhat. Állítólag már két egybefüggő, több kilométer hosszú víz alatti olajmasszát fedeztek fel, a BP szerint azonban erre nincs bizonyíték.

A keddi USA Today megjegyezte: az olajszivárgás elállítását célzó eddigi sikertelen próbálkozások arra a dermesztő tényre világítanak rá, hogy a BP és az olajipar egyáltalán nem volt felkészülve egy olyan vészhelyzet kezelésére, amilyen a Deepwater Horizon nevű platform felrobbanásával bekövetkezett.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.