Okostelefon helyett összerakható telefon?

Az elemes bútorokat már ismerjük: az egyes darabokat úgy rendezhetjük el otthonunkban, ahogy nekünk kényelmes.

Azonban nemcsak a bútortervezésnél van jelen a moduláris technika, de az elektromos eszközöknél is, habár ez a koncepció korántsem annyira elterjedt. Az alábbiakban néhány olyan fejlesztést hozunk példaként, amelyek azonban igyekszenek utat törni.

Miért jó ez nekünk?
A moduláris, azaz LEGO darabokhoz hasonlóan összerakható elektromos kütyüknek három nagy előnyük van: Lehetőség nyílik csak azoknak a részeknek a használatára, amelyekre éppen szükségünk van. Ha az egyik részt ki kell cserélni, nem kell egyből megszabadulni az összes többi még működőtől. A fenti két pont által elérjük azt, hogy kevesebb elektromos alkatrész végezze a szeméttelepen, illetve energiát is spórolhatunk.

Kezdetleges törekvések
Itt van példaként a BugLabs, akik érdekes összerakható hardvereket és szoftvereket gyártanak. Herdvereik BUGbase-ekből („alapokból”), állnak, melyekbe különféle BUGmodule-okat helyezhetünk, annak megfelelően, hogy épp fényképeznénk, gépelnék vagy videóznánk. Azonban a BugLabs koncepciója elsősorban a kütyürajongók között elterjedt, és nem az átlagos fogyasztók között.

buglabsA Modular Robotics inkább a játékra helyezte a hangsúlyt a Cubelets-szel. A Cubelets-ek színes, mágneses építőkockák, melyek különféle funkcióknak tesznek eleget (vannak többek között hőérzékenyek, mozgást végzők vagy logikai feladatokat ellátók), és különféle kombinációjukkal érdekesebbnél érdekesebb kis robotokat gyárthatunk.

 

A B-Squares elemekből összerakható kütyü, a Cubelets-hez hasonlóan mágneses kockákból áll, viszont játékos robotgyártás helyett ezekből akár egy napenergiával működő LED lámpát is összerakhatunk.

b-squares

Furcsább szerzetnek mondható a ckBot, amely „lábakon” tud közlekedni, és összerakja magát, hogyha alkotóelemeire bontjuk.

Ugyanilyen furcsaságok az iMobot-ok is, melyek mászni, forogni és gurulni is tudnak, és különféle mozgáskombinációkra képesek, hogyha többet összeillesztünk.

 

Most jön a lényeg!
A robotoktól és furcsa találmányoktól eltávolodván jöjjön most néhány olyan eszköz, melyet mi átlagemberek is használhatunk a mindennapokban. Nézzük meg például Shao Wen DIY Player-ét, amely segítségével az alapképernyőt különféle más elemekkel telefonná, játék platformmá, zenelejátszóvá és különféle más, kedvünkre való eszközzé formálhatjuk. Na de miért is jobb ez egy átlagos okostelefonnál? Például, ha le akarjuk cserélni a kameránkat egy nagyobb felbontásúra, akkor nem kell kidobnunk az egész eszközt, hanem csak azt a részét (jelen esetben a kevésbé tökéletes kamerát) kell nélkülöznünk, amelyet le akarunk cserélni. Így nem csak pénzünkkel takarékoskodhatunk is, de környezetünket is óvhatjuk, hiszen ezzel is kevesebb veszélyes hulladék mennyisége.

DIY

René Woo-Ram Lee Bento Book-ja arra nem éppen jó, hogy csökkentse elektromos használati tárgyaink számát, hiszen laptoppal, tablettel és telefonnal is kiegészülhet. Azonban ezekből az elemekből egy remek számítógépet rakhatunk össze vele, és így többféle olyan funkciót is igénybe vehetünk, amelyet ezek az eszközök egyenként nem tesznek lehetővé. Még egy napenergiával működő lítium-ion akkumulátort is helyezhetünk bele!

bento book

A Bento Book-hoz hasonlóan, a Prashant Chandra által tervezett Lifebook is modulárisan kombinálja különböző elektromos használati tárgyainkat, egyetlen mindent tudó eszközzé. Helyezhető bele okostelefon, a tablet billentyűzetként is funkcionálhat, így elkerülhető a túl sok ugyanazt a funkciót betöltő kütyü használata. Azonban vigyázni kell ezzel a kombinálási technikával, ugyanis hogyha a Bento Book vagy a Lifebook megsérül, megy a többi eszköz is vele. Vannak azonban olyan elemes elektronikai eszközök, melyekből esetleg mi is tartunk otthon egyet. Mivel az okostelefonokból és táblaszámítógépekből lassan már mindenkinek van, a gyártók egymás után dobják piacra az ezekhez csatlakoztatható kiegészítőket. Mint például egy szuper éles kameralencsét az iPhone-unkhoz, vagy Bluetooth-os billentyűzetet, esetleg napelemes töltőt és tartóállványt az iPad-ünkhöz. Ha belegondolunk, ez is moduláris technológia.

lifebook

Az egyik leghasznosabb ehhez hasonló „kirakós” eszköz mégiscsak az Ironbuds márkájú fülhallgató. Gondoljunk bele: mennyi olyan fülhallgató végezte nálunk a kukában, amelyiknek nem szólt az egyik fele, elszakadt a vezetéke vagy elromlott a csatlakozó dugója? Az Ironbuds esetében ezeket az alkatrészeket külön-külön van alkalmunk megvásárolni, így ha valamelyik alkotóelem tönkremegy, nem kell kidobnunk az egész fülhallgatót, hiszen elég azt az egy füldugót, vezetéket vagy csatlakozót lecserélni. A moduláris elektronika tehát méltán szállhat szembe az egyre összetettebb eszközökkel. Hiszen egy-egy ilyen eszköz nem kevésbé komplex, mint egy iPhone, viszont karbantartása egyszerűbb, olcsóbb, és környezetkímélőbb is.

ironbuds

Ajánlott tartalom

Környezetbarát tok a Samsung Galaxy A54 5G mobilodra

A telefonok védelme már nélkülözhetetlen, hiszen napi szinten használjuk ezeket az eszközöket. Mindezek mellett a környezettudatosság is fontosabbá vált, és szerencsére a piacon egyre több a környezetbarát telefontok.