Okos mérés – középpontban a tudatos fogyasztó

Az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében támogatott, 800 millió forintos összköltségű SziMe Smart Metering Rendszer elnevezésű projekt eredményeit ismertették a fejlesztésben résztvevő szakemberek mai zárórendezvényükön.

A debreceni Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterhez tartozó SziMeSmart Kft. fejlesztői a hazai közműhálózatok intelligens fogyasztásmérésének bevezetésén dolgoznak. A SziMeSmart Kft. szakemberei szerint az okos mérőeszközök alkalmazásával akár már 5-15 százalékos energiamegtakarítás is lehetséges. Biztató jel, hogy a rohamosan terjedő intelligens rendszerek segítségével elérhető anyagi megtakarítás már több mint kétszer akkora, mint a működtetésükkel járó kiadások. Továbbá ezek az alkalmazások segítik a fogyasztói energiatudatosság erősítését, hozzájárulnak a rezsiköltség csökkentéséhez, valamint a hálózati energiaigények kiegyenlítettebbé tételéhez. A kifejlesztett rendszerre már most, a prototípusrendszer bemutatása után is nagy az érdeklődés.  „A rendszer sokoldalú felhasználhatóságának köszönhetően mind a hazai mind a nemzetközi környezetben egyaránt alkalmazható. A rendszer értékesítéséből származó export árbevétel növekménye a projektzárást követő két üzleti évben a projektcégnél és tulajdonos vállalkozásainál kumuláltan várhatóan eléri majd a 96 millió forintot.” – mondta el Bátorfi Péter, a SziMeSmart Kft. szakmai vezetője.

.A SziMeSmart Kft. munkatársai az energiahatékonyság növelése és a tudatos energiafelhasználás elterjedése érdekében hajtották végre technológiai fejlesztésüket.   A SziMeSmart a projekt keretében kifejlesztette a multifunkciós és multiszolgáltatós „smart metering” (okos mérés) rendszerhez szükséges hardver és szoftver elemeket. A rendszer használata számos előnyt biztosít a fogyasztók és az energiaszolgáltatók számára.  „A hazai innováció-orientált, tudásalapú cégek számának növekedése az egyik lehetséges megoldás a munkahelyek számának növelésére” – mondta el Kurtán Zoltán a projekt menedzsmentjét klasztertagként segítő DBH Project Management ügyvezető igazgatója.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.