Ökoiskola cím újabb 157 tanintézménynek

Az Ökoiskola címet 157 tanintézmény nyerte el a 2009/2010-es tanévben, az erről szóló okleveleket szombaton adják át a fővárosban.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkárságának tájékoztatása szerint a cím azon iskolák munkájának a legmagasabb szintű állami elismerése, amelyek átgondoltan, intézményesítetten, rendszerszerűen foglalkoznak a fenntarthatóság pedagógiájának gyakorlati megvalósításával.
A 2009–2010. évi pályázatban megfogalmazott kritériumoknak 157 iskola tett eleget. Ezen intézmények az Ökoiskola címet három évig használhatják, amennyiben az ellenőrzések során bizonyítják, hogy teljesítik a pályázatban vállalt kritériumokat. Három év elteltével a cím csak újabb pályázat benyújtásával hosszabbítható meg.
Az elismerést “a fenntarthatóság elveinek az oktatási intézményekben való minél hatékonyabb megjelenése érdekében” az oktatásért és a környezetvédelemért felelős tárcák közösen hozták létre.

Az ökoiskola-hálózat az OECD-ENSI nemzetközi projektjeként 1986-ban indult útjára. Azóta több mint tíz országban több száz iskola lett a hálózat tagja. Az ökoiskola-hálózat minden országban azonos elvek, módszerek alapján épül fel.
A Magyarországi Ökoiskola Hálózat összefogja, információkkal, továbbképzésekkel, rendezvényekkel segíti azokat az intézményeket, amelyek a fenntarthatóság pedagógiai értékeit helyezik működésük középpontjába. Az ökoiskola abban különbözik egy átlagos iskolától, hogy nem csak a tanításban érvényesülnek a környezeti nevelés elvei, hanem az iskolai élet minden területén. A hálózat nyitott minden magyarországi közoktatási intézmény számára.
Az Ökoiskola cím adományozása kapcsolódódik az ENSZ “A fenntarthatóságra oktatás” 2005-2015 évtizedének programjához. Az Ökoiskola cím pályázati rendszerének kimunkálása az ENSI – Iskolai Környezeti Kezdeményezések – nemzetközi hálózat több évtizedes tapasztalatai alapján történt.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.