Obama meghátrált a környezetvédelem terén

A légkör védelme előkelő helyen szerepelt az USA elnökének 2009-es programjában. Szerda esti beszédében viszont elismerte, hogy nehéz lesz a légkört védő törvényt keresztülvinni az idei választási évben.

Novemberben ugyanis képviselőházi választások lesznek, és a szenátusi mandátumok egyharmadáról is döntenek az amerikai szavazók. Obama a légkörvédelmi törvény helyett inkább az energia hatékony felhasználását szorgalmazta.

Nem tért ki viszont a környezetvédelmi vita központi kérdésére, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának országonként történő maximálására és a széndioxidkvóták adásvételére. A republikánusok attól tartanak, hogy ez a módszer az adók emelését és az energiafogyasztási számlák drágulását vonhatja maga után.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.