Nyomtatóból érkezhet a jövő napeleme

A szilíciumra épülő napelemeket idővel felválthatják a perovszkit-napelemek.

Az Amerikai Egyesült Államok Légierejének Kutatólaboratóriumában (AFRL) jelenleg olyan módszereket vizsgálnak a szakemberek, amelyek segítségével a jelenleginél költséghatékonyabb módon állíthatók elő napelemek és ezzel párhuzamosan növelhető az alkalmazási potenciál is. A 3D-nyomtatási eljárások optimalizálásával az erőfeszítéseiket hamarosan siker koronázhatja. A napelemek komoly alternatívát kínálnak az energiatermelésben, azonban hátrányuk, hogy nehézkes és a kapcsolódó költségek miatt drága a gyártásuk. Dr. Santanu Bag, az AFRL munkatársa közölte, hogy ha a napenergiát versenyképesebbé akarjuk tenni, akkor a napelemeknek hatékonyabbaknak és ezzel párhuzamosabban költséghatékonyabbaknak kell lenniük. Bag és csapata olyan eljárást keresett, amelynél a gyártás során alkalmazott szilícium kiváltható és akár a 3D-nyomtatás is alkalmazható. A kutatók munkáját az újságok nyomtatási folyamata inspirálta.

A szakember kiemelte, hogy a szilíciumra épülő napelemeknél olyan anyagokat használnak, amely eleve nagyon kemények. Nekik viszont egy olyan anyagra volt szükségük, amely könnyen nyomtatható és egyúttal képes a napfényt is befogni. Végül találtak is egy hibrid anyagot, amelyet pont ez a két tulajdonság jellemez. Az anyag neve perovszkit. A perovszkit-napelemek jóval vékonyabbak, mint a szilíciumból lévők, ráadásul a vörös, az infravörös, a zöld és a kék fényt is képesek átalakítani. A 3D-nyomtatóval készített perovszkit-napelemek hatékonysága 15,4 százalék volt, míg 3D-felület alkalmazása esetén 5,4 százalék.

Bag hangsúlyozta, hogy még nem optimalizálták a perovszkit-napelemek 3D-nyomtatási feltételeit, de tudják, hogy ez megtehető. Amennyiben egyszer tudni fogják, hogy miként lehet majd kinyomtatni a perovszkit-napelemeket, akkor hatalmas potenciál lesz ezekben a termékekben. Az amerikai légierőnél többek között ruhákhoz készítenének perovszkit-napelemeket, de azok robotok, fényforrások és rugalmas szenzorok energiaellátására is használhatók lennének.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.