Nyári hőség, avagy segíthet-e a lakásszellőztetés?

Kint 37°-ot mutat a hőmérő, bent ha szerencsénk van csak 28-at. Szellőztetni nem tudunk, hacsak nem akarjuk beengedni a forróságot. Mi tévők legyünk?

Elutaznánk, de mi legyen a rendszerrel? Menjen-ne menjen? Tud-e hűteni a rendszer? Sok hasonló kérdés merül fel nyár közepén. Hiszen amikor a rendszer beépítéséről gondolkodik az ügyfél, elsősoran a téli időszak kérdéskörét szokták vizsgálni. Nézzük meg, mit tesz a lakásszellőztetés a fülledt, meleg nyári napok leküzdésére!

Az első kérdés, amit rendre feltesznek az ügyfelek: tud-e hűteni a rendszer?

A légkezelőgép önmagában jelentős mértékben nem alkalmas hűtésre. Lehetséges utóhűtő hozzákapcsolása a rendszerhez, azonban családi ház mértékben ez nagyon jelentős többletköltséggel jár, és nem éri meg. Ugyanis a lakászszellőztető rendszer kis légmennyiségekkel dolgozik, eltérően egy közösségi tértől, egy bevásárlóközponttól, ahol sokkal magasabb légcsereszámokkal, nagyobb légkezelőgépekkel kombináni lehet és érdemes is a szellőztetést és a hűtést. A lakások, családi házak esetében a kis légmennyiségek miatt csak kis mértékben járulna hozzá az épület hűtéséhez az utóhűtő beépítése, ezért ez a beruházás jellemzően nem éri meg a befektetett összeget. Azonban önmagában a légkezelőgép is hozzájárul 1-1,5°-kal a hűtéshez az automata bypass funkcióval. Ez azt jelenti, hogy éjszaka, amikor kinn felfrissül a levegő, és lejjebb megy a hőmérséklet, a légkezelőgépben nem megy át a hőcserélőn a kinti hideg levegő, hanem elkerüli azt, és egyenesen beáramlik a belső befújó ágakba. Azaz a hőcserélőt kihagyva nem forgatja vissza a napközben bent felgyűlt hőenergiát a rendszerbe a hőcserélő. Így hozzá járul a légkezelőgép az épület felfrissüléséhez. Mondhatnánk azt is, hogy ezt ablaknyitással is elérhetjük, és ez így igaz is. Azonban akkor a szűrőt is kihagyjuk a rendszerből, és pont a nyári pollenszezon idején szűretlenül engedjük be a levegőt a háztartásba, az arra érzékeny családtagjaink legnagyobb sajnálatára. A lakásszellőztető rendszer tehát nagyban segíti az allergiás megbetegedésben szenvedők pollenmentesebb, tisztább levegőhöz jutását a nyári szezonban.

Akkor hogy hűtsük a lakásunkat, mit tehet még a rendszer a további komfortérzet növekedéséért?
Családi házunk hűtésére javasolni szoktuk egyéb hűtésre alkalmas rendszerek kiépítését. Lehet az split klíma, vagy felülethűtés. A hűtési teljesítmény növelésében azonban nagy szerepet játszhat, ha a légkezelőgépünket entalpiás hőcserélővel kiegészítve választjuk ki. Entalpiás hőcserélős légkezelőgép választása esetén ugyanis a klímás, fan coilos hűtési rendszer kiegészítése szellőztetéssel nagyon hasznos, és nagyban növeli a hűtés hatékonyságát.

Ekkor a külső levegő jellemzően nedves, meleg (azaz fülledt), a benti levegő pedig hideg és száraz. Ezáltal az entalpia hőcserélővel felszerelt gépünkben a benti száraz levegő a kinti nedves levegőt szárítja, azaz párát von el a kívülről érkező levegőből. Ez az energiaelvonás azzal is jár, hogy a befújt szárított levegő felmelegítése rövidebb időt vesz igénybe. Így csökkentve a hűtési költségünket. Azaz az entalpia hőcserélős légkezelőgép jelentősen hozzájárul a hűtési rendszer hatásfokának javításához, valamint a fülledt kinti levegőből páraelvonással teszi elviselhetőbbé ezeket a záporokkal-zivatarokkal terhelt időszakokat. Felülethűtés esetén ez a folyamat sokkal rövidebb ideig érvényes, így ebben az esetben az entalpia hőcserélő kisebb mértékben növeli a hűtési hatásfok emelkedését a klímás, fan coilos hűtési rendszer teljesítmény jellemzőinek emelkedéséhez képest.

Elutazunk, kikapcsoljuk-e a rendszer?

A légkezelőgépek típustól függően 3-4 fokozaton képesek működni. Amennyiben elutazunk, érdemes a rendszert alapfokozatra állítani, így a belső légtér minimális légcseréje végbemegy, de csökken a rendszer energiafelhasználása ebben az időszakban, hiszen emberi tevékenységgel amúgy sem emeljük a helyiségek páratartalmát. Amennyiben ódzkodunk hetekre magára hagyni a rendszert, természetesen le is lehet állítani teljesen. Ekkor a megérkezésünkkor érdemes maximális fokozatra kapcsolni, hogy gyorsabban frissüljön fel, cserélődjön le a távollétünk alatt bepállott levegő. Nagyon fontos ilyen esetekben, hogy a kiépítéskor be legyen építve a két külső ágba visszacsapószelep. Amennyiben leállítjuk a rendszert, és nincs légmozgás, a szelep zár, és így nem tudnak bemenni a külső rácson, tetőn elhelyezett kifúvófejen esetleg bejutó bogarak a lakásba.

Láthatjuk tehát, hogy habár a hűtésben közvetlenül kevés szerepet játszik a légkezelőgép, mégis közvetve nagyon nagy hatással lehet az épületünk hűtési teljesítményének növelésében. Az entalpia hőcserélő felhasználásával minőségi javulás érhető el a komfortérzetünk emelésében. Nem utolsó sorban pedig ne felejtsük el, hogy a légkezelőgép használatával a szűrt levegő nagyban hozzájárul az allergiás megbetegedések tüneteinek csökkentéséhez! A lakásszellőztető rendszer életünk sok szegmensét teheti kellemesebbé, komfortosabbá. Keresse a C3 Technik Studio kft munkatársait, akik segítenek a műszaki tervezésben és a megfelelő kiegészítők kiválasztásában is!

Legyen kellemes a lakás klímája a nyári hőségriadó idején is!

forrás: www.c3technik.hu

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.