Nyár elejétől termel áramot a világ első, 3+ generációs reaktora Novovoronyezsben, az év végén pedig már teljes üzemmódban, az országos hálózatra csatlakozva működik majd - mondták az erőmű vezetői újságíróknak.

Nyár elejétől termel áramot a 3+ generációs orosz reaktor

Nyár elejétől termel áramot a világ első, 3+ generációs reaktora Novovoronyezsben, az év végén pedig már teljes üzemmódban, az országos hálózatra csatlakozva működik majd – mondták az erőmű vezetői újságíróknak.

A több orosz atomerőművet, köztük a novovoronyezsit is működtető Roszenergoatom társaság tájékoztatása szerint 2007-ben kezdődött a VVER 1200-as reaktor építése a meglévő atomerőmű bővítéseként. A világ első 3+ generációs nyomott vizes atomreaktor beruházását a paksi építésért is felelős orosz fővállalkozó, a NIAEP-ASZE-AEP vállalat valósította meg. Hasonló blokkok építésével számolnak a Paks II. projektnél is.

Jelenleg a világ több országában is folyik 3+ generációs blokk építése, így az Amerikai Egyesült Államokban, Kínában és Franciaországban, de a novovoronyezsi lesz az első olyan új blokk, amely megfelel a fukusimai katasztrófa után szigorított nemzetközi biztonsági követelményeknek. Az új blokk 500 kilovoltos vezetékeken keresztül látja majd el a közép-oroszországi régiót villamosenergiával. Jelenleg a novovoronyeszi atomerőmű működő három blokkja a régió 85 százalékának villamosenergia-igényét biztosítja, 21 nagyvállalathoz és mintegy 2,3 millió emberhez juttat el áramot. A novovoronyezsi atomerőmű blokkja 1964-ben kezdett működni, azóta 2016 májusáig 518,5 milliárd kilowattóra elektromos áramot termelt.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.