NGM: stratégiai cél az olcsóbb energia

Magyarország stratégiai célja, hogy az energiafüggőség csökkentésével és a fenntartható fejlődés szem előtt tartásával minél olcsóbb energiához jusson a hazai lakosság, illetve a magyar gazdaság – mondta Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára a hetedik Zöld Energia konferencián pénteken Budapesten.

A 2030-ig előretekintő nemzeti energiastratégiához kapcsolódó cselekvési terv szerint a közlekedésben, a villamosenergia-termelésben, illetve az építésgazdaságban kapna a jelenleginél jóval nagyobb részarányt a megújuló energiaforrásokból származó energia – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

A magyarországi épületállomány 60 százaléka 1980 előtt épült, ezeknek nagy része energetikai szempontból elavult, felújításra szorul. Ez egyben nagy lehetőséget is jelent a hazai építőipar, a kivitelezők, tervezők, építőanyag-gyártók számára – hívta fel a figyelmet Lenner Áron Márk. A kormányzat szerepe ebben, hogy olyan konstrukciókat, programokat kínáljon a tulajdonosoknak és a vállalkozóknak, amelyekkel érdemes belefogni a felújításokba – tette hozzá.

Hizó Ferenc, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) helyettes államtitkára közölte: véglegesítés alatt van az épületenergetikai stratégia, amely meghatározza majd, hogy a hazai épületállomány melyik részét és milyen módon kell felújítani ahhoz, hogy Magyarország elérje a tervezett energia-megtakarításokat, illetve a megújuló energiaforrások részarányának növelését.

Elmondta azt is, hogy a tervek szerint még ebben az évben az Országgyűlés elé terjesztik a megújuló energiáról és energiahatékonyságról szóló törvényjavaslatot.  A helyettes államtitkár kiemelte: Magyarországnak érdemes a megújuló energiaforrásokon alapuló hőtermelésre figyelni, mert ezen a területen vannak a legjobb adottságok.

A távfűtési rendszer 81 százalékban földgáz alapú, ha a következő években uniós támogatásokkal sikerül tovább növelni a megújuló energiaforrások arányát, az szintén lehetőséget ad arra, hogy további díjcsökkentéseket hajtsanak végre – hangsúlyozta Hizó Ferenc.

A megújuló-, illetve zöldenergia-termelésről és hasznosításról, az ehhez kapcsolódó hazai innovációkról, pénzügyi lehetőségekről szóló pénteki konferenciát a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), valamint a VOSZ Közép-magyarországi regionális szervezete és Pest megye közgyűlése rendezte.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.