NFM: több mint egymilliárd forint támogatás fűtés-korszerűsítésre

Összesen 1 milliárd 42 millió forint támogatást ítéltek oda 1084 jelentkezőnek az Új Széchenyi Terv fűtési rendszerek korszerűsítését támogató pályázatának keretében – tájékoztatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) hétfőn az MTI-t.

A közlemény szerint a lakosság energiahatékonysági beruházásait támogató pályázatok kiemelt jelentősége miatt a szaktárca javasolta a kormánynak a program eredetileg 864 millió forintos keretösszegének kibővítését 178 millió forinttal. A megítélt támogatás mintegy 2,7 milliárd forint értékű beruházás megvalósítását segítheti elő.A pályázók kondenzációs kazántechnológiát és megújuló energiát hasznosító fűtési rendszerek beszerzésére és telepítésére igényelhettek vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatást. Az NFM szerint a konstrukció népszerűségét elősegítették a pályázati folyamat ügyfélbarát egyszerűsítései, a kizárólag elektronikus úton történő pályázatbenyújtás és a benyújtandó dokumentumok számának csökkentése. A program hozzájárul a lakóépületek energiahatékonyságának javításához, a háztartások rezsiköltségeinek és energiafogyasztásának csökkentéséhez. Az elnyert támogatások megrendelésekhez juttatják az ágazat hazai kisvállalkozóit, és megvalósuló fejlesztések a klímavédelem területén vállalt magyar kötelezettségek teljesítését is előmozdítják – hangsúlyozta közleményében a szaktárca.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.