NFM: 2018-ig lehet kedvezményes jövedéki adója az E85-ös bioüzemanyagnak

A benzinnél kisebb jövedéki adómértékkel 2018-ig forgalmazható az E85 jelű, 85 százalékban bioetanolt tartalmazó üzemanyag Magyarországon – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kedden az MTI-vel.

A tárca szerint a jelenlegi gyakorlat Európai Bizottság által jóváhagyott folytatása komoly ösztönzője lehet a környezetkímélő meghajtások terjedésének, a bioüzemanyag használatának. Az uniós szabályozás szerint a kedvezményes adómérték állami támogatásnak minősül, így alkalmazásához az Európai Bizottság jóváhagyása szükséges. Magyarország eredményesen kérelmezte, hogy a jelenlegi gyakorlattal megegyezően az E85 bioüzemanyagot a benzinnél kisebb jövedéki adómértékkel lehessen forgalmazni 2018-ig – áll a tárca közleményében.
A hazai Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terv a közlekedés területén a megújuló energiaforrások alkalmazásának 10 százalékra növelését tűzte ki célul. Az elvárt eredmény a 2010-es évhez képest csaknem négyszeres bővülést jelentene. A kormány, illetve a minisztérium elkötelezett a megújuló energiaforrások alkalmazása mellett, kész meghozni az ehhez szükséges intézkedéseket. Ezen a területen fontos szerepet töltenek be a bioüzemanyagok – közölte az NFM.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.