Nézzük meg a Holt tengert, mielőtt eltűnik

A Time magazin összeszedte a világ 10 olyan látványosságát, amelyet mielőbb meg kéne nézni. Mert egy idő után már hiába szeretnénk: el fognak tűnni a klímaváltozás miatt. A Közel-Keletről egy hely van köztük: a Holt tenger. De a lista döbbenetes, és mi a többi 9 veszélyeztetett helyről is lerántjuk a leplet.

Az ősi és szupersós Holt tenger történelmi és gyógyhely is egyszerre. De az elmúlt 40 évben a harmadával csökkent a vízszintje: körülbelül 24 méterrel esett vissza. A szakértők szerint újabb 50 év, és nyoma sem lesz a víznek. A Holt tenger a Föld legalacsonyabb pontja. Azért zsugorodik a vízfelülete évtizedek óta, mert a Jordán folyót, amely egyébként táplálná, elterelik, hogy öntözésre vagy ipari célokra használják. Ráadásul eső is kevesebb van a környéken, mint korábban volt.

A jordániai geológusok szövetsége szerint (a Holt tengeren Izrael és Jordánia osztozik) az egyetlen megoldás az volna, ha összenyitnák a Holt tengert és a Vörös tengert. A megaprojekt, amelynek csak az első fázisa 900 millió amerikai dollárba kerülne, egyrészt biztosítaná Jordánia növekvő víz- és energia-igényét, másrészt megmentené a kiszáradástól a Holt tengert.

A Time listáján egyébként meglepő helyek szerepelnek. Az amerikai magazin azt állítja: a klímaváltozás következtében el fog tűnni hosszabb-rövidebb idő múlva a világ legnagyobb korallzátonya Ausztráliánál, Velence, a montanai gleccserpark, a Maldív szigetek, Seychelles, az Alpok hótakarója, a kanadai Magdalen szigetek, az ugyancsak kanadai Athabasca gleccser és Alaszka is.

forrás: keletport.hu

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.