Nemzetközi fényszennyezés-felmérés készül

Az idén hetedszer hirdetik meg azt a világméretű megfigyelési akciót, amelynek keretében iskolás csoportok és önkéntesek bevonásával mérik fel az éjszakai égbolt állapotát.

Mint a Magyar Csillagászati Egyesület (www.mcse.hu) honlapján olvasható, a fényszennyezés egyik eleme az égbolt mesterséges fényforrásokkal (közvilágítással, rosszul beállított díszkivilágítással, reklámokkal) történő felesleges megvilágítása. A fényszennyezés nemcsak “eltűnteti” szemünk elől a csillagokat, hanem súlyos gondot okoz az élővilágban: megzavarja az állatok tájékozódását, felborítja életritmusukat. Egyre több jel mutat arra, hogy egészségügyi kockázatot is jelent az embert éjszaka érő fény. A fényszennyezés-felmérés célja, hogy a szakemberek megismerjék, felmérhessék a Földön a jelenlegi helyzetet. A kutatómunkába bárki bekapcsolódhat, a résztvevőknek egy csillagtérkép-sorozat segítségével – amelynek lapjai különböző fényszennyezettségi értékekre készültek – kell megállapítaniuk a probléma súlyosságát. Az eredményeket internetes kérdőív kitöltésével lehet eljuttatni a nemzetközi gyűjtőközpontba.

“Az akció jó lehetőséget biztosít a diákoknak, hogy bekapcsolódjanak egy tudományos programba. Megismerkednek azzal, hogyan használják a földrajzi koordinátákat, csillagtérképek segítségével megtalálják az Orion csillagképet és meghatározzák a leghalványabb szabad szemmel látható csillagok fényességét a lakhelyükön” – emeli ki az MCSE honlapja. Tavaly közel tizenötezer megfigyelés érkezett be a nemzetközi gyűjtőközpontba a világ különböző pontjairól, köztük Magyarországról is. “Az akciónak köszönhetően nemcsak számszerű adatokat nyerünk az égbolt állapotáról, hanem ami talán még fontosabb, felhívjuk az emberek figyelmét a környezetszennyezés ezen formájára is” – hangsúlyozza az MCSE honlapja. Az akcióról és a fényszennyezésről a fenyszennyezes.hu oldalon található részletes információ.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.