Nem csökkentették veszélyes mértékben a Mexikói-öböl vizének oxigénszintjét az olajevő mikrobák - derül ki egy amerikai kormányzati jelentésből.

Nem veszélyeztetik a víz oxigénszintjét az olajevő mikrobák

Nem csökkentették veszélyes mértékben a Mexikói-öböl vizének oxigénszintjét az olajevő mikrobák – derül ki egy amerikai kormányzati jelentésből.

Az olajlebontó mikrobák általában számottevően csökkentik a víz oxigéntartalmát, és úgynevezett halott zónát hoznak létre környezetükben, amely lakhatatlan a tengeri élővilág többi része számára. Kutatók a Science című tudományos lap online kiadásában azonban augusztus végén arról számoltak be, hogy felfedeztek egy, a Mexikói-öbölben hirtelen szaporodni kezdett olajevő mikrobafajt, amely a vártnál sokkal gyorsabb olajlebontó tevékenysége közben sem meríti ki jelentősen a víz oxigéntartalmát.
A kedden kiadott kormányzati jelentés lényegében ezt támasztja alá. Az Egyesült Államok Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatalának (NOAA) kutatója, Steve Murawski vezette csapat több mint 400 helyszínen végzett méréseket május és augusztus között. Az eredmények alapján a tengervíz oxigénszintje egyes helyeken ugyan 20 százalékkal esett, ez azonban még nem vezet halott zónák” kialakulásához – ehhez az oxigénszintnek legalább háromnegyedével kellett volna zuhannia.

Steve Murawski szerint az eredmények utólag igazolják az olajszennyezés mesterséges oldószerekkel való kezelésének mértékét is. Ez annak idején heves vitákat váltott ki, hiszen az oldószerek használata egyrészt ugyan megkönnyíti a mikrobáknak az olaj további lebontását, megóvja a szennyezéstől a partvonalat is, másrészt viszont mérgezheti a tengeri élővilágot. Ez utóbbi – különös tekintettel a hosszú távú hatásokra – máig nem tisztázott megnyugtatóan.
A Mexikói-öbölben az olajszennyezéstől függetlenül majdnem minden nyáron kialakul egy halott zóna a Mississippi torkolatánál a folyó által a tengerbe hordott mezőgazdasági vegyszerek következtében. A szennyvízben található trágya hatására ugrásszerűen megnő az algák mennyisége, ami kimeríti a víz oxigéntartalmát. Az idén az érintett terület Belgium méretű.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.