Nem Peking levegője a legszennyezettebb Kínában

Korántsem Peking levegője volt a legszennyezettebb januárban Kínában, a főváros csak a kilencedik a listán – derül ki a környezetvédelmi minisztérium statisztikáiból.

A hét végén közzétett adatok szerint az elmúlt hetekben a világsajtóban szenzációt keltő fővárosi szmognál is rosszabb napokat láttak  más – kevesebb nyilvánosságot kapó – kínai városok. Korábbi ígéretéhez híven a környezetvédelmi minisztérium egyfajta “szégyentáblaként” az év elejétől minden hónapban közzéteszi a 10 legszmogosabb kínai város listáját, hogy ezzel is ösztönözze őket a légszennyezés visszaszorítására. A januári lista első hat helyezettje kivétel nélkül a fővárost is körülölelő északkelet-kínai Hopej tartományból kerül ki. A sort a hétmilliós lakosú Hszingtaj, Észak-Kína legrégibb városa, a térség szénbányászati központja vezeti. Második a listán Hszingtaj szomszédja, Sicsiacsuang, a tartomány tízmilliós gazdasági központja, amely rendkívül gyors gazdasági növekedéséről és vegyi-, textil- valamint nehéziparáról ismert. A harmadik a 11 milliós Paoting, több nagyvállalat, többek közt a Great Wall Motors otthona. A listán hét hopeji városon és a fővároson kívül a santungi Csinan és a honani Csengcsou szerepel.

A környezetvédelmi minisztérium 74 város levegőjének minőségét követi figyelemmel. Az összes város közül mindössze tíz olyan volt, amelyben egy kicsit is javult a levegő minősége decemberhez képest – számolt be az adatokról a minisztérium. A 74 város levegőjét 2013 eleje óta a korábbinál szigorúbb kritériumok alapján elemzik, az adatokat naponta közzéteszik. A kínai városok levegője még a helyi sztenderdek szerint is rendkívül rossz: egyetlen olyan település sincs közöttük, amely a hármas skálán az egyes, vagyis a legjobb kategóriába esne. A szakértők a levegő minőségével kapcsolatban arra figyelmeztetnek: a monitorozáson túl a probléma megoldásáért tett konkrét lépésekre is szükség lenne, ezek nélkül ugyanis még két-három évtizedig gondot okoz majd a levegő szennyezettsége, amely a dohányzást megelőzve a tüdőrák első számú okozójává léphet elő az országban.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.