Nem engednek a dunakeszi tőzegláp ügyében a civilek

Július végén Illés Zoltán államtitkárságán egyeztetések kezdődtek a dunakeszi tőzegláp jövőjét illetően. A résztvevő felek, az Államtitkárság, az Auchan és a Dunakeszi Önkormányzat három verziót tártak a civil szervezetek képviselői elé:

1. Az állam megvásárolja a lápot, hogy biztosítsa fennmaradását.
2. Folytatódnak a perek és hatósági eljárások, amelyek eredményeként eldől, hogy védendő értékről van-e szó, jogszerű-e a védelem, és követelhet-e kártérítést az Auchan.
3. Egyezség születik, és megépül a tervezett áruház, igaz, kisebb parkolóval. A láp kisebbik része védelem alá kerül, a Duna-Ipoly Nemzeti Park lesz a kezelője, és az Auchan vállalja fenntartásának költségeit. A civil szervezetek számára az államtitkár világossá tette: amennyiben nem fogadják el az egyezséget, akkor a tiltakozásban fontos szerepet vállaló helyi horgászegyesület további működését lehetetlenné teszik.

 

A civil szervezetek kifejtették, hogy a harmadik változat hosszabb távon a láp teljes pusztulását vonja maga után. Az élettér további csökkenése esetén ugyanis nem biztosítható a lápi élővilág fennmaradása. A további pereskedéstől a civilek nem tartanak. Eddig a tőzegláp ügyében kizárólag akkor történtek negatív hatósági döntések, amikor nem kísérte kellő figyelem a láp sorsát, vagy éppenséggel kizárták a civil megfigyelőket az eljárásból. A közelmúltban hozott bírósági döntések a hatósági vizsgálatok – várhatóan hosszú évekig elhúzódó – idejére megtiltottak mindenféle olyan tevékenységet, amely veszélyezteti a láp fennmaradását. A láp megvásárlásának szándékát üdvözlik a civilek. Valójában ezzel a megoldással lehet teljes mértékben biztosítani a fennmaradását, hiszen egy magántulajdonosnak soha nem fog érdekében állni a terület eredeti, érintetlen jellegének megőrzése, ebben az esetben ugyanis semmiféle hasznot nem hoz a számára. A civilek ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a vételár meghatározásánál a terület valós értékét lehet csak figyelembe venni. Nem lehet beépítésre alkalmas területként számolni az értékét, hiszen a Dunakeszi Önkormányzat törvénysértő módon vonta kereskedelmi övezetbe, továbbá az Auchan tudatában volt a vásárláskor annak, hogy a terület nem építhető be, ebből következően nem állhat elő kártérítési követeléssel.
A civil szervezetek bíznak az egyeztetések folytatásában és jó irányba való alakulásában. Remélhetőleg hamarosan újabb híreket adhatunk közre.
Sarkadi Márton és Kriska György

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.