Nem a gazdasági fejlődés a fenntartható jövő záloga

A XVIII-XIX. században úgy tartották, a Föld erőforrásai végtelenek. A XX. század elejére azonban rá kellett döbbennünk, hogy bár bolygónk állandó megújulásban van, természeti kincsei kimerülőben vannak.

Minden évben a kutatók megállapítják a Globális Túlfogyasztás Napjának dátumát, vagyis azt az időpontot, amikortól az emberiség igényei meghaladják Földünk eltartó képességét. Idén ez a nap már augusztus 20-ára esett.

Mivel ez a dátum minden évben egyre korábbra esik, fontos feladat lenne az emberiség fogyasztását visszaszorítani. A megoldást sokan a megújuló erőforrások kiaknázásában látják, azonban ha áttérnék ezekre, az sem jelentene biztos választ a problémára. Nem tudjuk, hogy milyen hatása lenne például a szélenergia nagyobb mértékű felhasználásának. A szélkerekek használatával energiát vonunk ki a légkörből, így megváltozhat a légáramlatok ereje és iránya. És ez csak egy példa a kockázatokra, hiszen minden változtatás újabb, számunkra még ismeretlen hatásokat von maga után.

Az OzoneNetwork Egyenlítő c. műsorának keddi vendége Benkő Dániel, a WWF Magyarország Éghajlat Változás Porgramjának munkatársa szerint a fogyasztás visszaszorítására jó példa lehet Bhután, ahol már rájöttek: a jólét záloga nem a gazdasági növekedés. Ennek a délkelet-ázsiai kis országnak van egy sajátos mutatója: a bruttó nemzeti boldogság. Ebben határozzák meg a fejlesztési céljaikat is. Nagy Balázs az Anthropolis Antropológiai Közhasznú Egyesület munkatársa pedig elengedhetetlennek tartja a globális nevelést, amelynek célja, hogy a jövő generációi tisztában legyenek a globalizáció hasznos és káros hatásaival egyaránt, és felelős fogyasztói döntéseket hozzanak a mindennapokban.

A videó itt tekinthető meg.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.