Nejlonzacskó korlátozás jöhet

Az Európai Parlament (EP) környezetvédelmi bizottsága jóváhagyta azt az uniós intézményközi megállapodást, amely kötelezi a tagállamokat, hogy 2019-ig a mai mennyiség felénél kevesebb nejlonzacskót használjanak fel – közölte kedden az EU-jogszabálytervezet néppárti felelőse, Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő.

Statisztikai adatok szerint jelenleg az unióban a vásárláshoz használt nejlonzacskók 90 százalékát egyetlen alkalommal használják, mielőtt hulladékká válnak. Ez rendkívül súlyos terhet ró a környezetre, hiszen évente 8 milliárd nejlonzacskó válik szemétté a természetben.

A tervezett új európai szabályozás célja a túlzott és szükségtelen hulladéktermelés visszaszorítása. Ennek érdekében a tagállamok kötelesek első lépésben 2019-ig az egy főre jutó éves nejlonzacskó-felhasználásukat 90 darabra csökkenteni a mai átlag 200 helyett. Második lépésben pedig ezt a mennyiséget 2025-re 40 darabra kell mérsékelni. A tagállamok az ütemezett csökkentés helyett előírhatják a nejlonzacskók kötelező árazását is, aminek 2018 végéig kell megvalósulnia.

A jogszabály azokra a nejlonzacskókra vonatkozna, amiket a vásárló a bevásárló az üzletek pénztáránál kap. A tagállamok döntése szerint kivételt képezhetnek a nagyon vékony szatyrok, amelyekbe halat, húskészítményeket, tejtermékeket, zöldséget, gyümölcsöt csomagolnak.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.