Nehéz helyzetben a szélerőmű üzemeltető cégek – megszületett az első csőd

Visszavonta a Magyar Energia Hivatal a törökszentmiklósi, jelenleg üzemen kívül lévő 1,5 MW teljesítményű szélerőmű üzemeltetőjének, a Gyulawind Kft-nek az összevont kiserőművi engedélyét, miután a cég felszámolás alá került.

Az eset várhatóan nem lesz egyedi, egyre több szélerőmű üzemeltető kerül nehéz helyzetbe. 2006. április 4-én a Magyar Energia Hivatal 330 MW összteljesítményben adott ki kiserőművi összevont engedélyeket szélerőművek, szélerőmű parkok létesítésére. A beruházó cégek ez év végéig várhatóan minden engedélyezett szélerőművet,
szélerőmű parkot megvalósítanak. 2006-ban sok beruházó vágott bele a nem túl gyorsan (10-15 év) alatt megtérülő, de az államilag garantált kötelező átvételi ár miatt biztonságosnak mondható beruházásokba.

A beruházások helyzete évről évre romlott, nevezetesen 2008.01.01-től a KÁT mérlegkörben a szélerőművek leadott menetrendtől való villamos energiatermelés eltérését súlyos pótdíjakkal büntették, melyeket a szélerőmű üzemeltetők nem tudtak elkerülni. Ezzel egy burkolt átvételi árcsökkentést hajtott végre az akkori kormányzat, melyet ugyan 2008 év végére korrigáltak, mert a termelők tömeges csődje fenyegetett. Még 2008-ban kitört a globális gazdasági válság, melynek következtében – a magyar háztartásokhoz hasonlóan – a termelők nagy részben euróban és svájci frankban felvett hiteleinek törlesztő részlete jócskán megemelkedett, a finanszírozó bankok pedig felemelték a kamatmarzsot.

Ennek eredményeként kerültek nehéz helyzetbe azok a kis- és középvállalkozások, melyek környezettudatosan zöld – szélerőmű – beruházásba kezdtek. Ezek közül a cégek közül sokan az utolsó tartalékaikat élik fel napjainkban, a
280 Ft feletti Euró és 210 Ft feletti Svájci Frank árfolyamok mellett. Sajnos megszületett az első csődeljárás is. A Magyar Energia Hivatal visszavonta a törökszentmiklósi, jelenleg üzemen kívül lévő 1,5 MW teljesítményű szélerőmű
üzemeltetőjének, a Gyulawind Kft-nek az összevont kiserőművi engedélyét, miután a cég felszámolás alá került. Ilyen helyzetben nem kizárt, hogy további vállalatok mehetnek tönkre a közeljövőben, amennyiben a helyzet rövidtávon nem javul.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.