Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Négy zöld szervezet nem vesz részt a klímacsúcson
Négy ismert magyar éghajlatvédő civil szervezet bejelentette, hogy nem vesz részt a február 27-re tervezett első magyarországi klímacsúcson, mondván, hogy a szervezők nem tekintik őket egyenlő félnek az üzleti és állami szereplőkkel. A rendezvény szervezője szerint ugyanis teljesíthetetlen a civilek kérése, hogy felszólalhassanak a plenáris ülésen, mivel azon - a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően - csak "magas tisztséggel rendelkező előadók vehetnek részt".

Négy zöld szervezet nem vesz részt a klímacsúcson

Négy ismert magyar éghajlatvédő civil szervezet bejelentette, hogy nem vesz részt a február 27-re tervezett első magyarországi klímacsúcson, mondván, hogy a szervezők nem tekintik őket egyenlő félnek az üzleti és állami szereplőkkel. A rendezvény szervezője szerint ugyanis teljesíthetetlen a civilek kérése, hogy felszólalhassanak a plenáris ülésen, mivel azon – a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően – csak “magas tisztséggel rendelkező előadók vehetnek részt”.

Az Energia Klub, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTSZ) és a WWF Magyarország az MTI-hez kedden eljutatott közös közleményében kifejtette: tartanak attól, hogy a pénteki rendezvény a beharangozott “széleskörű társadalmi összefogás” helyett a támogató energiacégek – vagyis Magyarország legnagyobb szén-dioxid-kibocsátói – reklámeseményévé sekélyesedik.

Farkas Andrea, a konferenciát szervező Klímaklub ügyvezető alelnöke az MTI-nek elmondta: a részvételtől visszalépett szervezetek a délutánra tervezett három szekció egyikében kaptak megszólalási lehetőséget.

Hangsúlyozta: a plenáris ülésen csak magas politikai tisztséggel rendelkező előadók szólalnak fel, többek között Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Stavros Dimas, az Európai Unió környezetvédelmi biztosa, valamint az Európai Parlament környezetvédelemmel, klímaváltozással és energiapolitikával foglalkozó képviselői.    Az energetika, a mezőgazdaság, valamint a civil szervezetek saját szekció keretében tarthatnak előadásokat – fűzte hozzá a szervező. Farkas Andrea megjegyezte: sajnálatosnak és megmagyarázhatatlannak tartja az érintett szervezetek “zsarolását”.

A civilek saját szuverenitásuk megsértésének tartják, hogy a konferencia szervezői nem hajlandóak beleegyezni abba, hogy egy általuk megnevezett személy is felszólalhasson az esemény plenáris ülésén – mondta Ámon Ada, az Energia Klub igazgatója az MTI-nek.

Farkas István, az MTSZ ügyvezető elnöke az MTI-nek hangsúlyozta: a klímacsúcs véglegessé vált programjában a civil szervezeteknek olyan kis súlya van az üzleti szférával szemben, hogy az nem teszi lehetővé a “normális kommunikáció” lehetőségét. A szervezetek ezért inkább úgy döntöttek, hogy “jobb, ha el sem mennek az eseményre” – húzta alá.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke szintén elfogadhatatlannak tartja, hogy a nagy károsanyag-kibocsátók a klímacsúcson próbálják magukat “zöldre mosni”, míg ezek a társaságok a gyakorlatban nem kívánnak megfelelő válaszokat adni a környezetvédelem problémájára.

Ajánlott tartalom

Az északi félteke legmelegebb januárja és februárja volt az idei

Az északi félteke legmelegebb januárja és februárja volt az idei a feljegyzések 1880-as kezdete óta. Globálisan nézve pedig a második legmelegebb februárját élte meg a világ 2020-ban az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) jelentése szerint.