Napkollektorokkal fűtik a gelsei intézményeket

Napkollektorokkal fűtik az iskolát, az óvodát, a tornatermet és a tanuszodát, de a medencék vizét is a Zala megyei Gelsén, ahol közel félmilliárdos költséggel a XXI. század oktatási intézményét alakítják ki – tájékoztatta a munkálatokról a település polgármestere szerdán az MTI-t.

Rácz József arról számolt be, hogy a regionális operatív programból (ROP) nyert 432 millió forintos támogatás mellé a település 5 százalékos önrészt vállalt a nagyszabású beruházáshoz. A Társadalmi megújulás operatív programból (TÁMOP) további 32 millió forintot nyertek, így összesen közel félmilliárd forintot fordítanak az 1200 lelkes település intézményeinek megújítására. A teljes beruházás révén az általános iskola új, négy tantermes szárnnyal bővül, ahol a tetőtérben egy “terasztantermet” is kialakítanak. Új szociális blokkok, szertárak és labor is helyet kap a csaknem 1800 négyzetméternyi területű szárnyban, ami mellé műfüves pályát is kialakítottak.
A pályázati keretből elvégezték az 1992-ben épült tornaterem teljes szigetelését, és kicserélték a nyílászárókat. Az óvoda is megújult, de nemcsak belső korszerűsítést végeztek, hanem átalakították a környezetet is, új kerítéseket, játszóudvart, térkövezést kapott az intézmény környéke.

A polgármester elmondta: a település és intézményei számára  jelentős energia-megtakarítást eredményez a napkollektoros rendszer telepítése, amelynek révén 60-70 százalékkal csökken a gázenergia-költség. Példaként említette, hogy a hőmérséklettől függően napi 50-80 ezer forintos földgázdíjból éves szinten 10 millió forintot jóval meghaladó összeget takaríthatnak meg.
A napkollektorok segítségével az iskola, az óvoda, a tanuszoda és a tornaterem teljes melegvíz-ellátását biztosítani tudják, de ezzel fűtik a tanuszoda medencéjének vizét, és télen a fűtési rendszerre is rásegít a napenergia. Csak a medencénél naponta 700 köbméter vizet kell megfelelő hőmérsékleten tartani, de az intézmények – köztük az egész évben üzemelő konyha – számára további több ezer liternyi meleg vizet kell előállítani.
A gelsei intézmények tetejére összesen 250 négyzetméter felületű napkollektort szereltek fel a kivitelezők, akik a telepítési és beüzemelési munkálatokat augusztus közepéig végzik el. A település közel félmilliárdos beruházásának egészét a tervek szerint szeptember végén fejezik be – fűzte hozzá Rácz József.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.