Napkollektorok álltak üzembe Uszkán és Magosligeten

Napkollektoros rendszerrel gazdagodott nemrégiben két magyar-ukrán határ menti falu: Uszkán az idősek otthona, míg Magosligeten a közös fenntartású óvoda kapott kollektorokat – közölte az MTI Önkormányzati Sajtószolgálatán keresztül a település polgármesteri hivatala pénteken.

A beruházás átadási ünnepségén Sértő-Radics István, a négyszáz lelkes Uszka polgármestere elmondta, hogy az energiát termelő napkollektorok jelentős mértékű költséget takarítanak meg a községeknek. A beruházás emellett jó példával szolgál más, hasonló nehézségekkel küzdő önkormányzatok számára – tette hozzá.
A kivitelezést a budapesti Nyílt Társadalom Intézet adománya tette lehetővé.
Az ünnepélyen a nyíregyházi E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület tagjai tartottak felvilágosító és foglalkoztató programot, de a résztvevők megismerkedhettek a megújuló energiákat hasznosító rendszerek olyan demonstrációs eszközeivel is, amilyen a napcellás szerelőmodell, a naptűzhely, az ökolábnyom számítás vagy a régi fa nyílászárók utólagos szigetelése.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.