Napkollektor mellett kapirgál a gyöngytyúk

Modern építészeti eszközökkel, pelletkazánnal, napkollektorral felszerelt tanya épül Mórahalmon egy norvég pályázati alap támogatásával.

A kemencével, góréval ellátott komplexum a megújuló energiák bemutatása mellett szállást ad és termel is: fűszerkertjében 300 féle növény terem majd írja a delmagyar.hu. A Norvég Finanszírozási Mechanizmus pályázatára 2006- ban jelentkezett Mórahalom. A város megújuló energiákat bemutató tanyakomplexum építésére kandidált – és az 560 millió forintos beruházáshoz 85 százalékos támogatást nyert. A város határában ezért most a békebeli tanyai, falusi életet idézik meg – mégsem skanzen épül. Modern, 21. századi építészeti megoldásokkal a megújuló energiák hasznosítását mutatja be: az épületeket termálvízzel és biomasszával fűtik, napkollektorokat is kapnak a létesítmények.

 
– Három tanya épül április végéig. Az egyik lakóház lesz, a másik gazdálkodó komplexum 1000 négyzetméteres üvegházzal, és 25 fő befogadására alkalmas közösségi szálláshelyet is kialakítunk – tájékoztatott Fodor Csaba projektmenedzser.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.