Napi 1000 liter tiszta vizet termel egy sivatagi szélturbina

Abu Dhabiban most egy új víznyerési módszerrel kísérleteznek, amely a levegő páratartalmából nyeri ki az élethez szükséges vizet.

A technológiát az Eole Water cég fejleszti, akik – a treehugger.com szerint – egy olyan szélturbinát tesztelnek, amely a levegőből kiválasztott nedvességet tárolótartályokba juttatja, ahonnan az szűrésre és tisztításra kerül. A cég alapítója, Marc Parent karib-tengeri tartózkodása során jutott el az újító gondolatig, mikor is megfigyelte, hogy mennyi vizet tud összegyűjteni klímarendszere segítségével. Eztán azon kezdett töprengeni, hogy hogyan lehetne olyan területeken vizet nyerni a levegőből, ahol nem elérhető központi áramhálózat, és végül egy szélturbina bizonyult a legjobb megoldásnak.

sivatagi szélturbina

Ezzel a vízkinyerő módszerrel már sokan, sokféleképpen kísérleteztek, de az Eole Water az első olyan cég, akik szélenergia felhasználásával alkalmazzák a technikát. A 30 kW-os szélturbina alkotja és működteti az egész rendszert. A levegő a turbina orr részén keresztül áramlik be, ahol aztán egy generátorral felforrósítják. Egy hűtőberendezésen áthaladva aztán a nedvesség lecsapódik, mely aztán összegyűjtésre kerül, és tovább halad egy rozsdamentes acél tárolóba, ahol aztán megszűrik és megtisztítják. Egy prototípus már októberben elhelyezésre került Abu Dhabi-ban, mely 500-800 liter tiszta vizet képes előállítani naponta a száraz sivatagi levegőből. Az Eole Water szerint a rendszer hatékonyabban működhetne egy toronyszerkezettel, ahol 24 km/órás szélsebesség áll rendelkezésre. A cég szerint így akár napi 1000 liter tisztított vízhez is juthatnának. Az Eole Water már 12 partnerre tett szert, akikkel együttműködve belefoghatnak a turbinák gyártásába, hogy olyan helyeken is lehetővé váljon a levegőből való víznyerés, ahol nem áll rendelkezésre elektromos áram.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.