Naperőművet adott át Áder János

A köztársasági elnök átadta a Solar Markt Kft. naperőművét a Vas megyei Csepregen szerdán.

Magyarországon a tervezett energetikai beruházások megvalósításával a megtermelt elektromos áram 90 százalékát szén-dioxid-mentesen állítják majd elő 2030-ra – hangsúlyozta Áder János. Az államfő szerint szükség van a megújuló energiák termelésének fejlesztésére, de elkerülhetetlen az atomenergia-kapacitás bővítése, Paks II. megépítése is. A megújuló energiák és az atomenergia felhasználásának bővítése nélkül nem érhetők el azok a célok, amelyeket a párizsi klímamegállapodásban kitűztek – fűzte hozzá. Magyarországon viszonylag későn ébredtünk, a napenergia hasznosítása nálunk még csak most indul, de ha megvalósulnak a tervek, 2014-hez képest 2030-ra húszszorosára növekedhet a beépített naperőmű-kapacitás – mondta Áder János. Az államfő szerint nemzetköz szinten sem könnyű feladat, hogy egyszerre kell csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást és kielégíteni a világ egyre növekvő energiaigényét, mindezt megfelelő áron.

A szerdán átadott csepregi és vépi naperőmű-beruházásról szólva Áder János kiemelte: ez az első olyan erőmű, amely állami és uniós támogatások nélkül, tisztán magántőkéből és banki hitelek felhasználásával épült meg. A szakemberek szerint a beruházás 12 év alatt térülhet meg. Pusztai Péter, a Solar Markt Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a csepregi és a vépi naperőmű együttesen 2500 háztartást, 8-10 ezer embert képes ellátni elektromos árammal.

A két – együttesen csaknem 10 ezer MWp kapacitású -naperőműbe 30 ezer napelemet építettek be, 150 ezer négyzetmétert fedtek le, üzemeltetésével pedig évi 9800 tonna szén-dioxid kibocsátását spórolják meg. Szólt arról is, hogy további naperőművek építését tervezik Kőszegen és Söjtörön.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.