Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Napenergiával fűtenének legszívesebben az európaiak

Napenergiával fűtenének legszívesebben az európaiak

Egy friss, az E.ON kezdeméynezésére készült felmérés szerint az európai háztartások legalább fele kívánatosnak tartaná, ha az ingatlanok fűtését napenergia biztosítaná, ami redikális átalakulást feltételez, miután a felmérésben résztvevők többségénél olaj, vagy földgáz biztosítja a hőenergiát.

A maga 47 százalékos részesedésével a földgáz a legjelentősebb hőenergia forrás a németországi háztartásokban – derült ki az elmúlt év decemberében több európai orzságban végzett felmérésből. Az olaj részesedése 20, a tüzifáé 11 százalék, és 10 százalék használ hőtároló villamos fűtőberendezést. A megkérdezettek valamennyi országban nagy többségben a napenergiát jelölték meg, kívánatos forrásként, a magyar válaszadók 60, az olaszok 61 százaléka vélekedett így, ezekben az országokban a legnagyobb a támogatottsága a napenergiás fűtésnek. A legkevésbbé a britek szerertnék ezt a megoldást, mindössze 38 százalékuk vélekedett így, 36 százaléka pedig a földgázra szavaz hőforrásként. A felmérésből kiderült, hogy a közép-kelet-európai háztarztásokban igen magas, 30 százalék fölötti a tüzifa részesedése a fűtésben, miközben az olaj és a szén már nem játszik igazán fontos szerepet, írja az energiainfo.hu.

Ajánlott tartalom

Elkezdték összeszerelni a fúziós erőművet

Az Energiatudományi Kutatóközpont (EK) mérnökeinek és kutatóinak a részvételével megkezdődött a világ első erőműméretű fúziós kísérleti berendezésének, az ITER-nek (International Thermonuclear Experimental Reactor) az összeszerelése kedden a franciaországi Cadarache-ban.