Napenergiát hasznosító rendszert építettek ki a nagykörűi általános iskolában

Európai uniós támogatással napelemes rendszert építettek ki a nagykörűi általános iskola és a hozzátartozó tornaterem villamos energia ellátásának biztosítására – közölte Molnár Krisztina, a polgármesteri hivatal pályázati irodájának munkatársa csütörtökön az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint az 50,3 millió forint összköltségű projekt megvalósításához a községi önkormányzat 42,8 millió forint támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében. A környezet védelmét is szolgáló beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar állam társfinanszírozásával valósulhatott meg, a pénzügyi támogatás mértéke 85 százalékot tett ki. A kivitelezés során az iskolaépület tetejére 154 darab, összesen 230 négyzetméter felületű polikristály szerkezetű napelemet szereltek fel. A rendszer beszerzését, telepítését, üzembe helyezését és a hálózatra való csatlakozás teljes körű ügyintézését az önkormányzat által kiírt közbeszerzési eljárás után a budapesti székhelyű Észak-Budai Tervező, Szerelő és Szolgáltató Zrt. végezte.  A napelemek éves szinten 37 ezer 950 kWh villamos energiát termelnek, ez az energiamennyiség várhatóan fedezni fogja az intézmény éves villamos energia fogyasztását. Az iskolát korábban vegyes tüzeléssel működtették, így a káros anyag kibocsátás is csökken, a számítások alapján éves szinten kereken 35 tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe.

Ajánlott tartalom

Csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon. A tájékoztatás szerint a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a gázfelhasználás.