Napenergiás telefonok könnyítik meg a kenyaiak életét

Két telekommunikációs cég most lehetővé tette a Kenyában élők számára a tartós, megfizethető, ráadásul környezetbarát kapcsolattartást egymás között.

Az elektromos áram, és ezzel együtt a telefonos kapcsolat rengeteg embernek nem hozzáférhető a kelet-afrikai országban. Többek között Alago Alba is ide tartozik, akinek szülőfaluja nem tagja működő áramhálózatnak, és sajnos nem is tudná megfizetni annak bevezetését. Alago-nak viszont tőzsdeügynökként nagy szüksége van mobiltelefonjára, hogy nyomon tudja követni az Isioloból beérkező részvényeket. Ezen kívül a mobiltelefonnal azt is elkerülhető, hogy utaznia kelljen, és esetleg banditák támadásának áldozatává váljon. A Safaricom (az Egyesült Királyság Vodafone hálózatának tagja) és a kenyai Mobitelea Ventures cégek révén Alago megoldást talált a problémára, hiszen a két cég egy napenergiával töltődő telefont fejlesztett ki fogyasztóik megsegítésére.

A mobilokat teljes mértékben újrahasznosított elektronikai alkatrészekből rakják össze, melyek akkumulátora a napfény révén töltődik. Így Alago-nak és a többi lakosnak nincs szüksége áramszolgáltatás bevezetésére, és nem kell többé a bevásárlóközpontokban sem pénzért feltölteni a telefonjuk akkumulátorát. A telefonok még csak nem is kerülnek sokba, és így megakadályozhatják, hogy Kenya szegényebb területein élők elszigetelődjenek. Sőt az új eszközök az ország kormányzatát arra ösztönözték, hogy tovább vizsgálódjon a napenergia ügyében, hogy alternatív, környezetbarát és költségtakarékos utat találjanak Kenya energiaellátására.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.