Napenergiás permetező segít a kártevők ellen

India mezőgazdasági területein nagy sikere volt David Raja Beleau ötletének, mellyel korszerűsített egy egyszerű, mégis létfontosságú szerkezetet, számol be a greendiary.com.

Az indiai falusi gazdálkodóknak már igencsak szüksége volt egy-két újításra a régi permetezővel kapcsolatban, mivel sok gondjuk akadt a régi, hátra helyezhető zsákkal, melyhez egy kis slag és egy fúvóka volt rögzítve. A nem megfelelően összeszerelt szerkezet egyrészt nehéz volt, másrészt kezelése bonyodalmasnak bizonyult, már csak azért is, mert drága benzinnel működött és gyakran el is dugult. Beleau, a Horticulture Kadayam igazgatóhelyettese azonban elvégezte a szükséges javításokat. Először is, a benzinnel működő hajtószerkezetet lecserélte egy napelemre, amelyhez egy elemet is csatlakoztatott. Egyrészt a farmereknek így már nincs szükségük az egyre dráguló és a környezetre is ártalmas üzemanyagra, másrészt az elemmel, ha teljesen feltöltött állapotban van, akár 8 órán át is lehet dolgozni egyhuzamban. Ha pedig az elem időközben lemerülne, a napelem egy másodlagos energiaforrást biztosít.

Másrészt áttervezte a permetező tartályát, amely 16 liter tárolására alkalmas, dizájnjának köszönhetően mégis könnyebb a viselete. Így nem csak férfiak, de nők is használhatják, ezáltal a munka is humánusabb lett. Ráadásul, Beleau módosításainak köszönhetően kevesebb vegyi anyagra is van szükség. A falusi mezőgazdászok vezeték nélküli fénycsapdákat alkalmaznak az elkerülhetetlen problémát jelentő rovarokkal szemben. Mivel a permetező napenergiával működik, egyben segíteni is fogja ezt a rendszert a kártevőkkel szemben, és így csak feleannyi permetezésre van szükség, ami által a termelési költségek is csökkentek.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.