Napenergiával tölthetjük a mobilunkat Wysips eszközével, ami várhatóan egy dollárba kerül majd. A Google közben naperőművet vásárol.

Napenergia mobilba

Napenergiával tölthetjük a mobilunkat Wysips eszközével, ami várhatóan egy dollárba kerül majd. A Google közben naperőművet vásárol.

A kis napelemként működő film a későbbiekben integrálva lesz a készülékekbe. Nagyjából egy dolláros költségért bármilyen típusú telefon kijelzőbe beépíthető. Egy órányi napfényben töltött idő harminc perc beszélgetésre fordított energiát generál anélkül, hogy közben zavarná például az érintőképernyők használatát. A technológia működik mesterséges fényben is, csak akkor ötször vagy tízszer több idő kell a feltöltéshez. Ludovic Deblois, a Wysips társalapítója 2009 foglalkozik az átlátszó film ötletével, ami iránt megnőtt az érdeklődés, mióta márciusban megnyerték a CTIA Wireless konferencia cégeknek járó díját. Tárgyalásokat folytatnak mobilgyártókkal, képernyő fejlesztőkkel, de egy nagy amerikai telefon szolgáltató is érdeklődött már náluk. Azt mondja, már a végleges prototípuson finomítanak csak, és jövőre kész lehet a termékek első sorozata. Deblois szerint a találmány felhasználhatóságának szinte nincsenek határai, hiszen a filmet integrálni lehetne akár E-book-ok, táblagépek képernyőjébe, de autókban, vagy hajókon is alkalmazható.

 
A természetes energiaforrások használata egyre népszerűbb. A Google a napokban vásárolt 3,5 millió euróért egy napenergiát átalakító erőművet Németországban. Ez a cég első tiszta energiába fordított befektetése a kontinensen, miután Amerikában már több mint 100 millió dollárt költöttek erre. Mindeközben pedig már a legnagyobb német természetes energával foglalkozó céggel, a Capital Stage-el együtt dolgoznak egy 18,9 megawattot termelő napenergia üzemen.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.