Kezdőlap / Napenergia / Napenergia hajtotta autóval a Föld körül
Tudj meg többet: Napenergia

Napenergia hajtotta autóval a Föld körül

Célba ért az első olyan napenergiával hajtott autó, amely körbejárta a Földet. Az ENSZ poznani székházánál csütörtökön leparkoló kétszemélyes jármű egyértelmű üzenetet közvetít: az új, természetbarát technológia megállíthatja a globális felmelegedést.

A napenergiát begyűjtő cellákat egy utánfutón magával húzó aprócska autó utasa célbaérésekor Yvo de Boer, az ENSZ
klímavédelemért felelős vezető illetékese volt.   “Ez az első alkalom, hogy egy napenergiával működő, tehát egy
csepp benzint sem elhasználó autó körbejárta a Földet” – mondta el a kocsit az egész úton vezető Louis Palmer. A kalandos kedvű, 36 éves svájci tanár hozzátette, hogy az új technológia készen áll arra, hogy használatba vegyék. “Védi a természetet, gazdaságilag kifizetődő és teljesen megbízható; végre megállíthatjuk a globális felmelegedést” – vélekedett.

Palmer 52 ezer kilométer hosszú, 38 országot érintő útja 17 hónappal ezelőtt vette kezdetét a svájci Luzern városában. A hangtalanul suhanó, óránként 90 kilométeres sebességet elérő kisautó vezetője szerint “megbízható, mint egy svájci óra”.

A svájci tudósok által kifejlesztett járműben világkörüli útja során olyan személyiségek utaztak, mint Michael Bloomberg, New York polgármestere, vagy az ENSZ főtitkára, Ban Ki-moon.

Palmer elmondta, hogy a mostani ENSZ-konferencián a szennyezőanyag kibocsátás 10-20 %-os csökkentéséről értekeznek, holott az új technika segítségével az teljes egészében megszüntethető lenne.

A szakértők azt szeretnék, hogy a 2009 decemberében a klíma témájával foglalkozó ENSZ találkozón véglegesítsék az új technikát érintő megállapodást.

Ajánlott tartalom

Valóban megalkották a napelemes bőrt?

Újabb előrelépést jelent a napelem hasznosításában a napelemes filmréteg feltalálása.