Napelemre kötik Kaszapert

Kaszaper élen jár az alternatív energiák hasznosításában. A fűtés- után az áramszámlát is szeretnék minimalizálni. Napelemekkel termelnének áramot.

Így spórolnának az intézményekben, sőt, a helyi közvilágítást is így akarják megoldani írja a beol.hu. A térségben ezzel is úttörő szerepet vállalnának. Kaszaperen három évvel ezelőtt valóságos szalmaturizmus alakult ki. A település az iskolában a gázfűtést szalmatüzelésű kazánnal váltotta ki. Az ország távolabbi pontjáról is eljöttek megnézni. Az intézményvezetők, polgármesterek szinte egymásnak adták a kilincset. Azóta nagyon sok követőjük is akadt. Kaszaperen bevált a szalmabálás tüzelés. Ma már a korábbi gázszámla töredékét fordítják a téli fűtésre. Most úgy érzik, eljött az idő a továbblépésre. A bálás tüzelés mellett a hőszivattyús fűtést is bevezetik minden intézményüknél.
— Ahogy a bálásszalma is „megterem” a faluban, úgy szerencsére napfényben sincs hiány a térségünkben. Ezt a természet adta kincset nem hagyhatjuk kihasználatlanul — mondta Csürhés István, Kaszaper polgármestere
— Most nyílt lehetőség pályázni alternatív energiát előállító rendszerek kiépítésére. Hatvan, illetve nyolcvanöt százalékos vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni, s mi nem megyünk el becsukott szemmel a lehetőség mellett — folytatta a dél-békési település vezetője.

 

— Az általános iskola, az óvoda a polgármesteri hivatal, a művelődési ház, a napközis konyha, a humán szolgáltató központ és az egészségház esetében már beadtuk a pályázatunkat napelemes rendszer kiépítésére. Előtte felmérettük minden intézményünknél, mennyi a villamosenergia igénye. Ennek megfelelően állítottuk össze a pályázati anyagunkat. Mivel a pályázó az önkormányzat, így 85 százalékos támogatásra számíthatunk. Már az előzetes közbeszerzési eljárást is lefolytattuk — szólt a fejleményekről Csürhés István. A pályázat elbírálási időpontjától függően elképzelhető, hogy a felsorolt intézményekben még idén áttérnek a napelemes rendszerre. A 100 százalékban önkormányzati tulajdonú Kaszaper-Ép Kft. a szennyvíz- és ivóvíztelep, illetve 4 átemelő szivattyú működtetésénél térne át zöldáramra. Ők a napelempark létesítéséhez 60 százalékos támogatásra pályázhatnak. Az idősek otthonát működtető Szőlősi Nonprofit Kft. napelemre, napkollektorra és hőszivattyúra, valamint a gázfűtés kiváltása érdekében aprítékos kazánra is pályázatot nyújt be. A napközikonyhában is lesz napkollektor, amellyel a használati melegvizet állítják elő. A Kaszaper Sportegyesület egy céggel közösen pályázott napelemre.

 
— Sokba kerül a falunak a közvilágítás is. Éves szinten 6 millió 369 ezer forintot fordítunk rá. utánajártunk, műszaki akadálya nincs, hogy az esti utcai fényekhez is napelemes rendszer segítségével termeljük meg az áramot. A szolgáltatónak szóban már jeleztük az igényünket, várjuk a műszaki megoldási javaslatokat. A zöldáram átadásáról pedig a kereskedő céggel kell tárgyalnunk. Már velük is felvettük a kapcsolatot. A falu önkormányzata szeretné elérni, hogy minimálisra csökkenjen a villamosenergia-díjuk.

 

Korábbi anyagunk a napenergiáról:

[media id=58 width=320 height=240]

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.