Napelempark épül a sugárszennyezett Csernobilban

Több mint egy gigawattos napelemparkot építene Ukrajna Csernobilban. A fotovoltaikus rendszer kiépítését segíti az is, hogy az áramot szállító vezetékrendszer tökéletes állapotban van, emellett a szennyezettnek minősített földterület másra nem használható.

A projekt 1 milliárd dollárból valósulhat meg és körülbelül két éven keresztül fogják építeni az energiatermelő egységet. A napelemes rendszer mellett egyéb, megújuló energiaforrásokat felhasználó kapacitásokat is építeni fognak. A harminc évvel ezelőtti atomkatasztrófát követően a 2600 négyzetkilométer területű Csernobil alkalmatlan mezőgazdasági- vagy ipari termelésre, állattenyésztésre. Ebből a kisváros nagyságú területből mindössze 6 négyzetkilométernyit hasítanának ki. Az egy gigawattos fotovoltaikus rendszer esetében a kínai China National Complete Engineering Corporation (CCEC) lesz a kivitelező. Az egy gigawattos rendszer mellett egy 0,4 gigawattos kapacitást is építenének, amit szintén megújuló energiaforrásokat felhasználó energiatermelő egység alkotná. A közel 1,5 gigawattos kapacitás negyede lenne az atomerőmű egykori kapacitásának.

Ukrajna energiaellátása jelenleg erősen függ Oroszországtól, így a fotovoltaikus rendszer kiépítésével amellett, hogy nőne az ország ellátásbiztonsága, egy hatalmas, szennyezett földterület hatékony felhasználásával növelné megújulóenergetikai kapacitásait. A terület napsütéses óráinak száma hozzávetőlegesen olyan, mint Dél-Németországban, ahol az utóbbi években jelentős mértékű fotovoltaikus kapacitást építettek, írja a smartinvest.hu.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.