Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Elektromos autó / Napelemet kaphatnak a benzines autók is
Tudj meg többet: Elektromos autó

Napelemet kaphatnak a benzines autók is

A pick-upok gyakori kiegészítője a platófedél, amely nemcsak a rakományt védik a lezuhanástól és az időjárástól, hanem akár aerodinamikai előnyt is jelenthet. Miért ne lehetne napelemekkel is ellátni az ilyen burkolatokat?

Sok elektromos autóhoz hasonlóan az elektromos pick-upok is egyre gyorsabban fejlődnek. A kanadai Worksport 2011 óta foglalkozik platófedelek gyártásával, a cég közelmúltban mutatta be fejlesztés alatt álló Terravis rendszerét, amely hagyományos és elektromos kisteherautókra egyaránt felszerelhető lesz – számol be a Green Car Reports. A mobil töltési funkció ugyanis nem csupán elektromos járművek meghajtásához lehet hasznos, hanem például táborozás során is.

A Terravis két konfigurációval fog dolgozni, az egyikben a rendszer a jövő elektromos autóinak akkumulátorát tölti majd, a másikban egyfajta hordozható töltőállomásként funkcionálhat. A platófedél csuklós, és négy monokristályos panelt tartalmaz, amelyek egy igen ellenálló, eloxált vázban helyezkednek el. A rendszer teljesítménye nagyban függ a plató méretétől, a csúcsteljesítmény akár az 1 kilowattot is meghaladhatja.

A Terravis alapvetően utólag lesz telepíthető a járművekre, de a Worksport múlt hónapban bejelentette, hogy szerződést kötött egy elektromos pick-upokat gyártó céggel is. A vállalat autói így a jövőben a napelemes fedővel is beszerezhetőek lesznek, a vásárlók pedig dönthetnek, hogy a rendszer energiája töltésre és a kiegészítők ellátására vagy a jármű meghajtására fordítódjon.

Bár a napelemes platófedő elektromos pick-upokban különösen környezetbarát, azért hagyományos járművekben is hasznosítható lesz. Az Egyesült Államokban a pick-upok rendkívül népszerűek, a Worksport rendszerével pedig a régebbi modellek is zöldebbé válhatnak. A vállalat szerint a panelek sátorozás, szabadtéri munka vagy áramkimaradás esetén komoly segítséget jelenthetnek tulajdonosuk számára. 

Fontos kiemelni, hogy nem a Worksport állt elő először hasonló ötlettel, elsőként a Via Motors mutatott be napelemként működő platófedőt. A fotovoltaikus rendszerek egyébként egyre több felületen jelennek meg az autókon, a francia Armor például idén februárban egy napelemekből álló tetőről rántotta le a leplet, melyet városi SUV-jukra szereltek fel.

100.000 Ft-ból napelemes rendszer Európai Uniós támogatással?Kérjen itt ajánlatot. 5 perc alatt személyre szabott ajánlatot kap (x)

Ajánlott tartalom

Mi értelme napelemet szerelni autókra?

Ahogy terjednek az otthoni napelemek és az elektromos járművek, egyre több autós képes otthon is ellátni energiával autóját.