Napelemet az érintőképernyő mögé! (videó)

Lassan már Magyarországon is mindenki okostelefont vesz, és a tabletek is egyre inkább nyugdíjba küldik a hagyományos számítógépek nagy részét. A viszonylag nagy fogyasztású, akkumulátoros eszközök energiaellátása azonban még meglehetősen ósdi módon történik. Erre talált egy nem is olyan kis kaput Sunpartner Group.

A mobileszközök képernyője ma már egyre nagyobb méretű, nem ritkán szinte az egész előlapot kitölti. Praktikus ötlet egy vékony, fotovoltaikus napelemet helyezni az egyébként részben fényáteresztő LCD, vagy OLED, vagy más rendszerű kijelző mögé, írja az energiaolda.hu. A Wysips Crystal ® nevű technológia éppen ezt az ötletet hasznosítja. A 0,5 mm, vagy annál is vékonyabb réteg akár 5,8 mW előállítására is képes négyzetcentiméterenként, de ezt a gyártó szeretné 2014-re második generációs fotovoltaikus anyagok és szerves polimerek bevonásával megduplázni. A töltéshez egyaránt felhasználható nap- és mesterséges fény is. A technológia nem befolyásolja a láthatóságot, vagy a használhatóságot. A gyártó szerint a jövőben az olyan, kisebb energiafogyasztású eszközöket, mint pl. az e-könyvek soha többé nem kell majd hálózatról töltenünk. Nagyobb fogyasztású készülékek esetében az üzemidő meghosszabbítására, vagy egy segélykéréshez szükséges energia begyűjtésére lehet hasznos. Mivel a várakozások szerint a globális villamosenergia-felhasználás 10%-át a mobileszközök fogják adni, óriási jelentősége lehet a megújuló energiák bevonásának a környezetre nézve. A Sunpartner nem csak a hordozható eszközökre gondol. A Wysips Cameleon ® eljárással akár 2m² felületű kijelzőket is áramtermelésre bírhatunk.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.