Ilyen egy napelemes sísisak

Nagy teljesítményű napelemes sisakot fejlesztettek ki síeléshez és hódeszkázáshoz. Egy új módszer segítségével első ízben sikerült a napelemeket egy gömbölyű sisakhoz igazítani anélkül, hogy ez a robusztusság és a teljesítmény rovására ment volna.

A tudósok szerint ezzel megteremtették a lehetőségét annak, hogy a sisakba épített kommunikációs egységek energiaigényét teljes egészében fedezzék: a sztereó fejhallgatókat és a headseteket nemsokára már azzal az energiával lehet működtetni, amelyet egyedül a sísisakon elhelyezett napelemek termelnek meg. A mobil eszközöket, mint például az okostelefont vagy az MP3-lejátszót kábelek nélkül, bluetooth-on keresztül lehet csatlakoztatni. A felszereléshez tartozó bluetooth-kesztyű segítségével a sportoló közvetlenül felveheti a bejövő hívásokat. Így még az MP3-lejátszót is kényelmes lehet távirányítani, aminek köszönhetően végre nem kell többé körülményesen lehúzni a kesztyűt a mínuszokban. A kutatók szerint ezzel egy teljes kommunikációs rendszer áll a síző rendelkezésére, amely zavaró kábelek és csaknem többletsúly nélkül közvetlenül a sífelszerelésbe építettek be. A headset energiaellátását az újonnan kifejlesztett háromdimenziós napelemes egység teszi lehetővé, amely mindenféle időjárási viszony esetén teljes mértékben fedezi az energiaszükségletet. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha igen nagy (20%-nál nagyobb) hatásfokú és nagy felületű napelemeket alkalmaznak.

Ezért a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a napelemes egységet a sísisak görbe felületéhez igazítsák, mivel eddig csak igen kicsi egységeket tudtak egyenetlen felületekbe beépíteni. Erre a célra nem alkalmasak a mechanikailag rugalmas, fóliaformájú napelemek sem, egyrészt, mert csak egy irányban (hengerszerűen) hajlíthatóak, másrészt hatásfokuk többnyire jelentősen a merev napelemek hatásfoka alatt marad. Az egyik Fraunhofer intézet ezért a Berlini Műszaki Egyetemmel és a TEXSYS céggel közösen egy új technológiát fejlesztett ki, amely esetében a monokristályos szilíciumból álló, nagyon jó minőségű napelemeket igen kicsi chipekre tudják felosztani, és egy háromdimenziós, görbe felülethez tudják igazítani. Ezáltal jelentősen csökken annak a veszélye is, hogy erős, pontszerű mechanikai terhelés esetén a napelemek eltörjenek. Emellett a napelemek redundáns elhelyezésének köszönhetően a zavartalan működés akkor is biztosított, ha az egyik elem meghibásodik.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.