Napelemes repülő szeli át Amerikát

Májusban átrepülik az Amerikai Egyesült Államokat a világ első, kizárólag napenergiával működő kísérleti repülőgépe, a svájci Solar Impulse.

Technikailag leszállás nélkül is meg tudnák tenni az 5000 kilométeres távolságot, de 70 kilométer per órás sebességgel ez három napig tartana, írja az index.hu. Mivel csak egy pilóta vezetheti, biztonsági okokból öt szakaszban teszik meg az utat, jelentették be a projekt svájci alapítói egy csütörtöki sajtótájékoztatón a kaliforniai Mountain View-ban.

A repülőgép nyugat-keleti irányban, San Franciscóból indulva és New Yorkba érkezve szeli át az USA-t. Az indulást május 1-jére tervezik, de a felszállás végleges időpontja függ az időjárási viszonyoktól. A jumbóéval azonos szárnyfesztávolságú, de mindössze egy kisautó súlyával egyenlő Solar Impulse útközben az arizonai Phoenixben, a texasi Dallasban, a georgiai Atlanta, a tenneessee-i Nashville és a missouri St. Louis közül valamelyikben, végül a fővárosban, Washington D.C.-ben szakítja meg az útját. A repülőgép és az őt kísérő szakemberek minden állomáshelyen 7-10 napot töltenek, hogy a helyi nagyközönség, különösképpen a diákság, alaposan megismerkedhessen a napelemes repülés titkaival.

A Schindler svájci liftgyár mérnöki, és a Solvay belga vegyipari konszern kutatási segítségével készült Solar Impulse valójában csak a kísérleti példánya egy másik, jobb napelemes repülőgépnek, amellyel a projekt alapítói, Bertrand Piccard és André Boschberg svájci pilóták 2015-ben az egész Földet körbe akarják repülni.

A napenergián kívül semmilyen más energiaforrást nem használó légi jármű elsőként 2009-ben emelkedett a magasba, 2010-ben tett meg először egy megszakítás nélküli, 26 órás utat, amivel azt is bebizonyította, hogy képes elég energiát gyűjteni az éjszakai repüléshez. 2011-ben Belgium és Franciaország között megtette az első nemzetközi utat, tavaly pedig első transzkontinentális útját úgy, hogy Madridból a marokkói Rabatba repült.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.